Organizovano planinarenje na najnižu planinu kod Vlasine

Izvor: JužneVesti.com, 18.Okt.2016, 09:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Organizovano planinarenje na najnižu planinu kod Vlasine

Planinarski klubovi “Železničar” i “Mosor” organizuju uspon na Tumbu kod Crne Trave, u nedelju 23. oktobra. Najviša tačka ove planine je na 1.377 m.

U ovoj akciji planinari će preći ukupno 17 km, najvećim delom po širokom šumskom putu.

Od toga, 11 km je na usponu, a 6 km pri silasku. Uspon se odvija od sela Sastav reka, preko sela Jabukovik i spomenika na Tumbi, do istoimenog vrha, a silazak je u selo Gradska – kažu organizatori.

Tumba je, >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << dodaju, najniža od svih planina u okolini Vlasinskog jezera i nalazi se u središtu područja koje okružuju planine Ostrozub, Gramada, Talambas i Rudina. Planina se proteže uz desnu obalu Gradske reke, od sela Preslap do sela Sastav reka u opštini Crna Trava.

Planina Tumba je važna za istoriju Srbije i Balkana, jer se na njoj jula 1913.godine u Drugom balkanksom ratu odigrala bitka, kada je srpska vojska uspela da odbrani položaje na liniji između vrhova Talambas i Tumba, kuda se u to vreme pružala državna granica sa Bugarskom – podsećaju planinari.

U čast meštana sela Kalna, Jabukovik, Crvena jabuka, Kalna, Gradska, Darkovci, Rakov Dol i Tegošnica, kralj Aleksandar je, podsećaju, 1931. godine dao pokroviteljstvo za izradu i postavljanje velikog spomenika.

Posle drugog svetskog rata, dodaju, malo dalje od ovog spomenika podignut je i partizanski spomenik. Na Tumbi postoje i dva groba - "krajputaša", koji su u 19. veku podignuti borcima protiv turskog ropstva.

Polazak na planinarenje iz Niša planiran je za 6 sati ispred Gradske kuće, a put košta 800 dinara. Više informacija o akciji na sajtu “Železničara” i na fejsbuk stranici.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.