Izvor: JUGpress.com, 18.Maj.2019, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležena godišnjica Ristovačkog stradanja

BUJANOVAC-RISTOVAC

Parastosom i polaganjem venaca i cveća na spomenik palim ratnicima od 1912. do 1918. godine, u  Ristovcu kod Vranja, obeležena je  102. godišnjica Ristovačkog stradanja.

U ime gradskog rukovodstva Dejan Tričković, predsednik Skupštine grada je rekao da su se okupili da još jednom iskažu zahvalnost prema delima, požrtvovanju i herojstvu učesnika Topličkog ustanka.

„Ovde smo da jedni druge podsetimo na junake čija je želja >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << za slobodom bila moćnija od oružja neprijatelja, a nada za bolju budućnost jača od bestijalnosti okupatora. Masovna odmazda stanovništva, represalije, gaženje preko osnovnih principa čovečnosti, odsustvo ljudskosti, pokušaji denacionalizacije definisali su postupke i namere okupatora u mnogim istorijskim spisima koji svedoče o junacima Topličkog ustanka u bitkama za srpsku slobodu, dostojanstvo i čast”, rekao je Tričković.

Ovako važni datumi naše istorije su tu da nas podsete i na prave stavove koje treba imati, jasne perspektive i strateške planove.

,,Domovinu treba voleti i čuvati, istoriju ne treba zaboraviti već je prenositi na buduća pokolenja. Tako će, onda kada mi ne budemo mogli, spomenici palim herojima reći sve o onima koji su brinuli za budućnost srpskog naroda. Istorija je tu da se pamti, ali ne i da se ponavlja. Birajmo mir i slobodu, poštujmo pravo na različitost, težimo međunarodnoj saradnji, ali sa jasnom porukom da ćemo ljubavlju prema narodu i zemlji, diplomatski, mudro i odgovorno braniti nacionalne granice, srpski jezik i identitet”, dodao je Tričković.

U ime Okružnog odbora Udruženja potomaka ratnika  oslobodilačkih ratova Srbije prisutnima se obratila Olivera Đorđević.

,,Mladim Ristovčanima, a pre svega potomcima stradalih predaka ostavljeno je u amanet da svake godine 18. maja odaju dužnu poštu svojim precima. Nikad ne zaboravimo ove i druge postradale, koji su smisao slobode nama nametnuli primerom svog žrtvovanja”, rekla je Đorđevićeva.

Brojne delegacije na spomenik palim ratnicima položile su cveće i vence.

Učenici OŠ ,,1.maj” iz Ristovca priredili su prigodan program.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Vranje

Nastavak na JUGpress.com...






Povezane vesti

Godišnjica RISTOVAČKOG STRADANJA: Istorija je da se PAMTI, ne i da se PONAVLJA

Izvor: OkRadio.rs, 19.Maj.2019, 13:27

U Ristovcu kod Vranja je parastasom i polaganjem venaca i cveća na Spomenik palim ratnicima od 1912. do 1918. godine, obeležena 102. godišnjica Ristovačkog stradanja. Time je odata počast i zahvalnost prema delima, požrtvovanju i herojstvu učesnika Topličkog ustanka, rekao je Dejan Tričković,...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.