Godišnjica RISTOVAČKOG STRADANJA: Istorija je da se PAMTI, ne i da se PONAVLJA

Lokalne vesti - Nedelja 19.05.2019 - 13:26

U Ristovcu kod Vranja je parastasom i polaganjem venaca i cveća na Spomenik palim ratnicima od 1912. do 1918. godine, obeležena 102. godišnjica Ristovačkog stradanja.

Spomenik stradalim Ristovčanima FOTO: vranje.org.rs Spomenik stradalim Ristovčanima FOTO: vranje.org.rs
Time je odata počast i zahvalnost prema delima, požrtvovanju i herojstvu učesnika Topličkog ustanka, rekao je Dejan Tričković, predsednik Skupštine grada. 
 
- Ovde smo da jedni druge podsetimo na junake čija je želja za slobodom bila moćnija od oružja neprijatelja, a nada za bolju budućnost jača od bestijalnosti okupatora
 
Masovna odmazda stanovništva, represalije, gaženje preko osnovnih principa čovečnosti, odsustvo ljudskosti, pokušaji denacionalizacije definisali su postupke i namere okupatora u mnogim istorijskim spisima koji svedoče o junacima Topličkog ustanka u bitkama za srpsku slobodu, dostojanstvo i čast - rekao je Tričković. 
 
Takođe, dodao je da su ovakvi važni datumi naše istorije tu da nas podsete i na prave stavove koje treba imati, jasne perspektive i strateške planove
 
- Domovinu treba voleti i čuvati, istoriju ne treba zaboraviti već je prenositi na buduća pokolenja. 
 
Tako će, onda kada mi ne budemo mogli, spomenici palim herojima reći sve o onima koji su brinuli za budućnost srpskog naroda. Istorija je tu da se pamti, ali ne i da se ponavlja
 
Birajmo mir i slobodu, poštujmo pravo na različitost, težimo međunarodnoj saradnji, ali sa jasnom porukom da ćemo ljubavlju prema narodu i zemlji, diplomatski, mudro i odgovorno braniti nacionalne granice, srpski jezik i identitet - dodao je predsednik Skupštine grada. 
 
U ime Okružnog odbora Udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije prisutnima se obratila Olivera Đorđević.
 
- Mladim Ristovčanima, a pre svega potomcima stradalih predaka ostavljeno je u amanet da svake godine 18. maja odaju dužnu poštu svojim precima. 
 
Nikad ne zaboravimo ove i druge postradale, koji su smisao slobode nama nametnuli primerom svog žrtvovanja - rekla je Đorđevićeva. 
 
Na spomenik cveće i vence položile su delegacije grada Vranja, Udruženja potomaka, SUBNOR-a, vojske, predsednik MZ Ristovac sa saradnicima i meštani
 
U programu su nastupili učenici i hor OŠ "1. maj” iz Ristovca.
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
Mladi Ristovčani
19.05.2019. , 15:06
Zašto organizatori svake godine spominju neprijatelje i okupatore, nisu nas streljali Japanci ili Marsovci, ljude u Ristovcu su ubili BUGARI, počinivši jezive zločine streljajući sve muške glave i molimo da narednih godina imenujete neprijatelja u znak poštovanja prema stradalim Ristovčanima.
Novica
20.05.2019. , 22:10
https://www.srbijadanas.com/vesti/info/simbol-bola-srpskog-naroda-spomenik-cetiristotine-u-cast-400-ubijenih-srpskih-vojnika-je-miniran-i-2019-04-07 I danas stoji smo ruševina od spomenika,...!?! .http://www.rasen.rs/2018/04/spomenik-cetiristotine-u-cast-400-srpskih-regruta-pobijenih-od-bugara/#.WwrSvYVhF_D.mailto Pronasli smo ostatke spomenika , izgleda sablasno, tuzno, zalosno… Samo toliko, kako se odnose prema nasim mucenicima...