Izvor: JUGpress.com, 17.Feb.2024, 22:51

Obeležen Dan sećanja na stradale civile u Bojniku, uvršten u državni kalendar važnih istorijskih događaja

BOJNIK

Državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dejan Antić, u ime Odbora za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, predvodio je državnu ceremoniju obeležavanja Dana sećanja na stradanje civila u Bojniku u Drugom svetskom ratu.

Obraćajući se prisutnim zvanicama nakon ceremonije polaganja venaca Antić je rekao: “Nije se srpski jug mirio sa bugarskom okupacijom i zato je u oba svetska rata žestoko stradao. Onda kada >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << su svi bili ubeđeni da se više nikada u ovim krajevima neće ponoviti patnja Srba iz vremena gušenja Topličkog ustanka, dogodilo se nešto još monstruoznije. Dogodio se krvavi 17. februar 1942. Dan u kojem su sinovi istih onih egzekutora našeg naroda iz Velikog rata, na najsvirepiji način likvidirali 600 civila iz Bojnika i Dragovca, među kojima je bilo 126-oro dece mlađe od 15 godina. Bojničkim masakrom ‘42 bugarske okupacione vlasti podigle su sebi u Pustoj reci spomenik večite sramote”.

Istakao je da je, zahvaljujući inicijativi ministra Nikole Selakovića, Dan sećanja na stradale civile u Bojničkom masakru ove godine po prvi put ušao u državni kalendar važnih istorijskih događaja. To je učinjeno kako bi se sačuvala od zaborava istina o stradanju srpskog juga, i dodatno razvila kultura sećanja na civilne žrtve naci-fašističkog terora.

“Srbi su slobodarski narod utemeljen na demokratskim i antifašističkim vrednostima. Radi slobode i svog nacionalnog imena ginuli su i stradali. Sada je na nama da istinu o stradanju sopstvenog naroda sačuvamo i prenesemo budućim generacijama. Ne radi toga da bi kod mlađih naraštaja podsticali negativne emocije prema bilo kome, već da nam se Bojnik ili Surdulica kao narodu više nikada ne bi ponovili”, istakao je Antić.(kraj) MR/LJS

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.