Dan sećanja na Bojnički masakr ulazi u kalendar važnih istorijskih događaja

Izvor: JužneVesti.com, 17.Feb.2024, 20:11

Dan sećanja na Bojnički masakr ulazi u kalendar važnih istorijskih događaja

Polaganjem venaca, u Bojniku je danas obeležen Dan sećanja na stradale civile u Bojniku u Drugom svetskom ratu. Prema rečima državnog sekretara Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dejana Antića, 17. februar, datum kada je 1942. ubijeno 600 civila iz Bojnika i Dragovca, ove godine prvi put ulazi u državni kalendar važnih istorijskih događaja.

foto: Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanjaPre tačno 82 godine bugarski >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << fašisti streljali su civile u Bojniku i Dragovcu. Od 600 ubijenih ljudi, njih 126 bilo je mlađe od 15 godina.

Ceremonijom polaganja venaca, koju je predvodio Antić, inače profesor na Departmanu za istoriju Filozofskog fakulteta u Nišu, godišnjica je obeležena u Bojniku.

Nije se srpski jug mirio sa bugarskom okupacijom i zato je u oba svetska rata žestoko stradao. Onda kada su svi bili ubeđeni da se više nikada u ovim krajevima neće ponoviti patnja Srba iz vremena gušenja Topličkog ustanka, dogodilo se nešto još monstruoznije. Dogodio se krvavi 17. februar - naveo je Antić.

Dan sećanja na stradale u Bojničkom masakru ove godine prvi put je ušao u državni kalendar važnih istorijskih događaja.

Srbi su slobodarski narod utemeljen na demokratskim i antifašističkim vrednostima. Radi slobode i svog nacionalnog imena ginuli su i stradali. Sada je na nama da istinu o stradanju sopstvenog naroda sačuvamo i prenesemo budućim generacijama. Ne radi toga da bismo kod mlađih naraštaja podsticali negativne emocije prema bilo kome, već da nam se Bojnik ili Surdulica kao narodu više nikada ne bi ponovili - poručuje Antić.

Dodaje da se tako čuvaju istorijska svest i državotvorna tradicija srpskog naroda, kao i da se osigurava nacionalni opstanak.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.