Niš: Za pokvareni kolač samo prekršajna prijava

Izvor: JuznaSrbija.info, 24.Jan.2015, 11:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niš: Za pokvareni kolač samo prekršajna prijava

Nišlijka T.Đ.,u četvrtak uveče, kupila je u jednoj radnji za izradu i prodaju torti i kolača, u tržnom centru Zona 3, kolač "čokonarandža," po ceni od stotinu dinara i, propisno upakovanog, odnela kući.

Za manje od pola sata ponudila ga je dvogodišnjem detetu, koje je već posle par zalogaja počelo da plače i odbija kolač.

Kada sam prišla stolici za hranjenje, imala sam šta i da vidim. Kolač je spolja bio potpuno ispravan, ništa nije ukazivalo >> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info << da je pokvaren, ali skoro čitava njegova unutrašnjost bila je ispunjena zelenim plesnima.

Naravano, odmah sam kolač sklonila, upakovala ga, kao i kad sam ga kupila, i vratila se u radnju. Na moju primedbu da su mi prodali pokvaren i opasan kolač, dobila sam odgovor da to nije ništa strašno i da mogu da biram-ili da mi vrate novac ili da uzmem drugi, priča ova Nišlijka.

Na njeno insistiranje da proveri ispravnost i drugih kolača, vlasnica je sekla sve u vitrini i svaki je bio pokvaren.

Ono što me je dodatno revoltiralo je pretnja koju mi je uputila. Vlasnica me je ispratila rečima da ne talasam mnogo, jer je njen suprug ugledni lekar i da im ne mogu ništa, a iz radnje me ispratila rečima, "pazite se".

U toku noći, dvogodišnje dete od neispravnog kolača dobija proliv, a mama, koja je lekar, uzorak stolice i ostatak pokvarenog kolača nosi epidemiološkoj službi niškog Instituta za javno zdravlje.

Tu sam doživela još jedan šok, nastavlja priču naša sagovornica.

Od nadležnih dobijam odgovor da oni mogu da urade analizu oba uzorka, ali da to moram da platim sama, jer je rade na zahtev pojedinca, a ne ovlašćene utanove. Uz to, sa rezulatatima koje budem dobila, neću moći ništa da uradim, jer nema većeg broja prijavljenih slučajeva, nije reč o masovnijem trovanju ili epidemiji, rezignirano nastavlja ova Nišlijka.

Svoju avanturu nastavlja do Fitosanitarne inspekcije u okrugu, čiji inspektori izlaze na lice mesta, ali kako kaže, u radnji koja je veče ranije imala pune vitrine kolača, više nema niti jednog.

To mi je objasnio inspektor, protiv vlasnice će biti pokrenut postupak, ali ne zbog neispravnih kolača, već nekih drugih nedostataka, koje su zatekli na licu mesta. Predpostavljam da je reč, na primer, o uslovnosti prostora, čistoće i nečeg sličnog, a za pokvarene kolače, koji su stizali do kupaca, niko neće da odgovara, jer u vreme dolaska inspektora u radnji nije bilo ni jednog jedinog kolača ili torte, razočarana je T. Đ. i dodaje:

Svojom reakcijom praktično sam učinila uslugu nesavesnoj vlasnici. Imala je dovoljno vremena da sve što je neispravno skloni od očiju inspektora i tako izbegne više nego zasluženu sankciju.

Vlasnica prodavnice za promet torti i kolača, iz Zone 3, ne spori da je imala posetu inspektora u petak pre podne, ali na pitanje Narodnih ima li nešto da kaže u svoju odbranu odgovara:

Nemojte molim vas, nemam nikakav komentar. Ako hoćete nekog da uništite, pišite šta vam je volja. Strogo vodimo računa o svojim proizvodima, ali greške se dešavaju. Kolač koji je pokazala inspekciji i vama u redakciji, ko zna gde je kupljen, kako ga je držala, a i slike mogu biti foto-montaža, rekla je u telefonskom razgovoru M. S.

Ona, ipak, ne odbacuje kategorično da u radnji nije bilo pokvarenih kolača i potrđuje da je imala posetu inspektora.

Bili su inspektori, sačinili zapisnik, ispoštovali svu proceduru, ali ja ne znam šta će se dalje dešavati, dodala je vasnica radnje, složivši se sa novinarom da bi i sama, verovatno, isto reagovala kao njihom kupac, da joj se nešto slično desilo.

Pokušaj Narodnih da dobijemo više informacija od nadležnih inspektora u Nišavskom upravnom okruku, povodom ovog događaja, dao je polovičan rezultat.

Na dostupne telefone niko se nije javljajo u fitosanitarnoj inspekciji, a načelnik veterinarske inspekcije, Ivan Lozo, rekao nam je da bez odobrenja nadležnog ministarstva ne može da daje izjave za medije.

Ipak, kako je pojasnio, najpre, treba utvrditi kakvog je sastava pokvareni kolač-ako su u njemu namirnice životinjskog porekla, slučaj je iz domena njegove inspekcije, ali ako su namirnice, isključivo, biljnog porekla, slučaj je za fitosanitarnu inspekciju.

Bilo kako bilo, vlasnica radnje u kojoj su prodavani pokvareni kolači, proći će samo sa prekršajnom prijavom, a potrošačima i dalje ostaje da dobro povedu računa o tome gde i šta pazare, posebno, ako na proizvodu nema nikakve deklaracije, kao što je slučaj sa kolačem, "čokonarandža" prepunog buđi.

Nastavak na JuznaSrbija.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JuznaSrbija.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JuznaSrbija.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.