Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ниш: За покварени колач само прекршајна пријава

rssBookmark and Share

24.01.2015. Белами, С.Јанковић, Јужна Србија Инфо

Нишлијка Т.Ђ.,у четвртак увече, купила је у једној радњи за израду и продају торти и колача, у тржном центру Зона 3, колач "чоконаранџа," по цени од стотину динара и, прописно упакованог, однела кући.

Ниш: За покварени колач само прекршајна пријава

За мање од пола сата понудила га је двогодишњем детету, које је већ после пар залогаја почело да плаче и одбија колач.

Када сам пришла столици за храњење, имала сам шта и да видим. Колач је споља био потпуно исправан, ништа није указивало да је покварен, али скоро читава његова унутрашњост била је испуњена зеленим плеснима.

Наравано, одмах сам колач склонила, упаковала га, као и кад сам га купила, и вратила се у радњу. На моју примедбу да су ми продали покварен и опасан колач, добила сам одговор да то није ништа страшно и да могу да бирам-или да ми врате новац или да узмем други, прича ова Нишлијка.

На њено инсистирање да провери исправност и других колача, власница је секла све у витрини и сваки је био покварен.

Оно што ме је додатно револтирало је претња коју ми је упутила. Власница ме је испратила речима да не таласам много, јер је њен супруг угледни лекар и да им не могу ништа, а из радње ме испратила речима, "пазите се".

У току ноћи, двогодишње дете од неисправног колача добија пролив, а мама, која је лекар, узорак столице и остатак поквареног колача носи епидемиолошкој служби нишког Института за јавно здравље.

Ту сам доживела још један шок, наставља причу наша саговорница.

Од надлежних добијам одговор да они могу да ураде анализу оба узорка, али да то морам да платим сама, јер је раде на захтев појединца, а не овлашћене утанове. Уз то, са резулататима које будем добила, нећу моћи ништа да урадим, јер нема већег броја пријављених случајева, није реч о масовнијем тровању или епидемији, резигнирано наставља ова Нишлијка.

Своју авантуру наставља до Фитосанитарне инспекције у округу, чији инспектори излазе на лице места, али како каже, у радњи која је вече раније имала пуне витрине колача, више нема нити једног.

То ми је објаснио инспектор, против власнице ће бити покренут поступак, али не због неисправних колача, већ неких других недостатака, које су затекли на лицу места. Предпостављам да је реч, на пример, о условности простора, чистоће и нечег сличног, а за покварене колаче, који су стизали до купаца, нико неће да одговара, јер у време доласка инспектора у радњи није било ни једног јединог колача или торте, разочарана је Т. Ђ. и додаје:

Својом реакцијом практично сам учинила услугу несавесној власници. Имала је довољно времена да све што је неисправно склони од очију инспектора и тако избегне више него заслужену санкцију.

Власница продавнице за промет торти и колача, из Зоне 3, не спори да је имала посету инспектора у петак пре подне, али на питање Народних има ли нешто да каже у своју одбрану одговара:

Немојте молим вас, немам никакав коментар. Ако хоћете неког да уништите, пишите шта вам је воља. Строго водимо рачуна о својим производима, али грешке се дешавају. Колач који је показала инспекцији и вама у редакцији, ко зна где је купљен, како га је држала, а и слике могу бити фото-монтажа, рекла је у телефонском разговору М. С.

Она, ипак, не одбацује категорично да у радњи није било покварених колача и потрђује да је имала посету инспектора.

Били су инспектори, сачинили записник, испоштовали сву процедуру, али ја не знам шта ће се даље дешавати, додала је васница радње, сложивши се са новинаром да би и сама, вероватно, исто реаговала као њихом купац, да јој се нешто слично десило.

Покушај Народних да добијемо више информација од надлежних инспектора у Нишавском управном окруку, поводом овог догађаја, дао је половичан резултат.

На доступне телефоне нико се није јављајо у фитосанитарној инспекцији, а начелник ветеринарске инспекције, Иван Лозо, рекао нам је да без одобрења надлежног министарства не може да даје изјаве за медије.

Ипак, како је појаснио, најпре, треба утврдити каквог је састава покварени колач-ако су у њему намирнице животињског порекла, случај је из домена његове инспекције, али ако су намирнице, искључиво, биљног порекла, случај је за фитосанитарну инспекцију.

Било како било, власница радње у којој су продавани покварени колачи, проћи ће само са прекршајном пријавом, а потрошачима и даље остаје да добро поведу рачуна о томе где и шта пазаре, посебно, ако на производу нема никакве декларације, као што је случај са колачем, "чоконаранџа" препуног буђи.


#   Институт за јавно здравље   радња   Народне новине   ТЦ Зона 3   колач   покварен   ветеринарска инспекција     прекршајна пријава
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима