Na Belom Kamenu kod Prokuplja počinje Likovna kolonija Boža Ilić

Izvor: JužneVesti.com, 15.Jul.2020, 14:47

Na Belom Kamenu kod Prokuplja počinje Likovna kolonija "Boža Ilić"

U netaknutoj prirodi rodnog kraja velikog srpskog slikara Bože Ilića na Belom Kamenu kod Prokuplja, narednih šest dana 10 slikara iz Niša, Kuršumlije i Prokuplja učestvovaće na tradicionalnioj23. po redu Likovnoj koloniji "Boža Ilić". Kolonija se završava 21. jula, na dan gradske slave Sveti Prokopije, a nastala dela će istog dana biti izložena u Galeriji >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << koja nosi ime poznatog prokupačkog umetnika.

Rukovodilac kolonije i istoričar umetnosti Dragan Popović kaže da će ove godine učesnici biti slikari koji su geografski najbliži Prokuplju, tako da će, u odnosu na prethodne godine, zbog pandemije izostati slikari iz drugih krajeva Srbije i okruženja.

Sve ostalo je isto, uživaćemo u prelepom okruženju i lepotama Belog Kamena koje će biti inspiracija za naša umetnička stvaranja. Slikaćemo u čast i pomen jednog od najvećih srpskih slikara Bože Ilića, po kome je, uz pesnika Rada Drainca, čitava Toplica poznata – rekao je Popović.

U toku trajanja kolonije, učesnici će posetiti i rodnu kuću Bože Ilića u Žitnom Potoku, a sve slike koje nastanu tokom trajanja kolonije ostaće u vlasništvu Narodnog muzeja Toplice u Prokuplju, koji je i zvanični domaćin i organizator ove manifestacije.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.