Izvor: JUGpress.com, 20.Apr.2021, 18:59

Mihajlović najavila reviziju svih projekata MHE i kontrolu rada nadležnih al samo u Trivanovo vreme

BEOGRAD

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je danas u Skupštini, tokom rasprave o amandmanima na paket zakona iz energetskog sektora, da će biti urađena revizija projekata malih hidroelektrana (MHE) i da će se videti ko je odgovoran za probleme koji su se pojavili u njihovoj izgradnji u prethodnom periodu.

Mihajlović je ocenila da će se videti zašto smo kao država došli u situaciju da zbog problema u realizaciji projekata novim zakonom o korišćenju >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << obnovljivih izvora energije zabranjujemo izgradnja svih hidroelektrana (HE) u zaštićenim područjima, ida smo, pored Bosne i Hercegovine, jedina zemlja koja je zabranila gradnju MHE.

“Da vidimo kako su lokalne samouprave donosile planska akta a da nisu proverile ni da li imaju reku, zašto su negde rađene studije procene uticaja na životnu sredinu, a negde ne, zašto ministarstvo koje je vodio Goran Trivan godinama nije donosilo pravilnike koji bi sprečili mnoge probleme, zašto je Zavod za zaštitu prirode donosio pa menjao uslove i kako su investitori radili mimo dozvole”, rekla je Mihajlović.

Najavila je da će se utvrditi ko je radio mimo zakona i procedura i da će biti podignute prijave protiv svih, od direktora do ministra, i dodala da je u Srbiji izgrađeno 137 MHE, ukupne snage oko 98 megavata, a da se 33 nalaze u zaštićenim područjima.

“S druge strane, oni koji danas pričaju da MHE nigde ne treba da se grade, kao što je Aleksandar Jovanović Ćuta, su isti ljudi koji su hteli da ih grade”, rekla je Mihajlović i ocenila da se “oni koji se danas protive izgradnji svih MHE bave samo politikom i koriste životnu sredinu zarad svojih interesa i svog politikanstva”.

Izvor: FoNet

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Povezane vesti

Mihajlović najavila reviziju projekata malih hidroelektrana

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 20.Apr.2021

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Srbije Zorana Mihajlović najavila je da će biti urađena revizija projekata malih hidroelektrana (MHE) i da će se videti ko je odgovoran za probleme koji su se pojavili u njihovoj izgradnji u prethodnom periodu. "Videćemo zašto smo kao država došli u...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.