Lončar: Do kraja godine registar dece sa smetnjama u razvoju

Izvor: juGmedia, 13.Mar.2017, 17:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lončar: Do kraja godine registar dece sa smetnjama u razvoju

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je danas u Nišu da će najkasnije do kraja godine Srbija dobiti registar dece sa smetnjama u razvoju.

„Prema podacima udruženja, u našoj zemji živi nekoliko hiljada osoba i dece sa autizmom, ali je broj sigurno značajno veći ukoliko se uzme u obzir spektar autističnih poremećaja“, rekao je Lončar.

Dečiji psihijatar iz Instituta za mentalno zdravlje u Beogradu Milica Pejović Milovančević je izjavila da je istraživanjem >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << koje je obuhvatilo 238 porodica dece sa autizmom u Srbiji, ustanovljeno da je njhovo školovanje najveći problem roditelja.

„Trećina roditelja je odgovorila da se oseća diskriminisano i da imaju velike probleme jer su mnogi od njih morali da napuste posao da bi brinuli o detetu sa autizmom“, rekla je Milica Pejović Milovančević.

Predstavnik udruženja roditelja „Ringeraja“ iz Leskovca kazao je da neophodno da društvo u celini prihvati inkluziju dece sa autizmom i da ljudi shvate da je inkluzija normalan proces.

Dvodnevni skup okupio je u Nišu oko 300 domaćih i stranih stručnjaka i roditelja osoba sa autizmom. Simpozijum organizuju UNICEF u Srbiji i Društvo za dečju i adolescentnu psihijatriju i srodne struke Srbije, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Savezom udruženja Srbije za pomoć osobama s autizmom.

U organizaciji skupa učestvovala je „Autizm Spiks“ (Autism Speaks), najpoznatija i najveća svetska organizacija koja se bavi podrškom osobama sa autizmom i njihovim porodicama.

B.Ljubisavljević.

Nastavak na juGmedia...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Koliko u Srbiji ima dece sa smetnjama u razvoju

Izvor: Mondo, 13.Mar.2017

Srbija će dobiti registar dece sa smetnjama u razvoju, rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar...Foto: Guliver Getty Images/Thinkstock.."Sada niko ne može sigurno da kaže koliko je u Srbiji dece obolele od autizma", rekao je ministar na skupu "Živeti s autizmom - iz perspektive pacijenata, roditelja...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.