Konačno - policija sprečila patrijarha da uđe u crkvu!

Izvor: KMnovine.com, 30.Jun.2015, 17:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konačno - policija sprečila patrijarha da uđe u crkvu!

Patrijarha Irineja policija je sprečila da uđe u manastir SPC u Miltonu u Kanadi, piše Alo. NA sva zvona neosnovane optužbe za novčane malverzacije, već viđeno, zar ne?


   
Srbi o Svetom Vasiliju Ostroškom u kanadskoj Eparhiji.    
Po starom dobrom receptu kada su pastiri SPC progonjeni, list naglašava izvesne novčane pronevere kojih navodno ima u toj eparhiji.

''Kasa eparhije kanadske je skoro >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << ispražnjena, zaključane eparhijske kancelarije morale su da budu otvorene na silu, a o sprečavanju, i to uz pomoć policije, patrijarha Irineja da uđe u manastir u Miltonu 5.juna, biće obaveštena najviša crkvena tela''.

Ovako je u svom pismu stanje u eparhiji kanadskoj predstavio eparhijskim telima i crkveno-školskim opštinama patrijarh srpski Irinej, piše "Politika'' a prenosi ''Alo''. O novčanom stanju u toj eparhiji, sa priloženim računima, pročitajte OVDE

Odlukom majskog Sabora, poglavar SPC privremeno, kao administrator, upravlja ovom udaljenom eparhijom srpske crkve do izbora novog arhijereja - zvuči poznato? Zvuči, pre pet godinu smo imali istu ovakvu hajku samo geografski, malo bliže. Ovde na Kosovu i Metohiji gde se po proterivanju episkopa Artemija zacarilo bezakonje a na štetu srpske države, pravoslavlja i crkve.


Obaveštena i država

Kao i nezakonitoj odluci da episkop Artemije bude smenjen, glavešine SPC trže pomoć državne batine. ''O odluci Sabora da trajno razreši vladiku Georgija Sinod je poslao zvanično pismo srpskom Ministarstvu spoljnih poslova i ambasadoru Srbije u Kanadi. U pismu se moli da o promeni na tronu Eparhije kanadske obaveste vlasti u provinciji Ontario u Kanadi''. Isto tako j obavešten i srpski MUP na čijem je čelu bio tadašnji ministar Ivica dačić inače prvi potpisnik Briselskog sporazuma. Događaji nakon toga razjašnjavaju okolnosti osebno kada se uzmu u obzir upozorenja da je "vladika Artemije tvrda struja" i da nikada neće pristati na "saradnju sa Albancima" odnosno izdaju države i vere što danas imamo na terenu. Prilikom poslednjeg progona episkopa Artemija SPC je u pomoć pozvala šiptarsku policiju i neo-fašistički EULEKS koji su pritekli zdušno u pomoć a prijateljstvo je i te kako uzvraćeno itačiju i dodelom ordena Svetog Save zastupniku ratnog zločinca Haradinaja i lobisti za njegovo oslobađanje iz Norveške. Šteta samo što kanadski organi nisu povezani sa terorističkim strukturama, inače bi ekumenisti iz SPC i tamo imali uspeha.


   
Posle službe atrijarh je vernicima rekao da mogu ići i kod muslimana, u sinagoge ili gde god žele drugo. Mediji to ne prenose a govore o "redu i zakonu" u SPC.    

Vladiku Georgija, doskorašnjeg episkopa kanadskog, podseća patrijarh Irinej u pismu, Sabor je trajno razrešio upravljanja Eparhijom kanadskom, pozvao ga da napusti Kanadu i da preda arhivu i finansijsku dokumentaciju poglavaru srpske crkve kao administratoru. Takođe je i Eparhija raško - prizrenska imala administratore ali - iz Vašingtona.

- Nažalost, vladika Georgije to nije učinio. Umesto da preda zvaničnu dokumentaciju Eparhije, predao je vladičanski štap i panagiju, sa objašnjenjem da Eparhijom upravljaju skupština i savet. To je objašnjenje za malu decu - piše patrijarh Irinej u svom pismu. O tome koliko patrijarh poznaje ''malu decu'' nećemo sada ali treba pomenuti i njegova saopštenja, optužbe i klevete na račun episkopa Artemija kada su takođe bila - za malu decu. Šteta samo što mu ni ona nisu verovala. Na sajtu BORBA ZA VERU možete pročitati više reakcija ondašnjeg stanovništva i Srba koji su sa situacijom u svojoj Eparhiji upoznati a koji svedoče o nemaru patrijarha Irineja o narodu kao i olažnim optužbama protiv vladike.

- Od 22. maja, episkop Georgije je kao razrešen od upravljanja Eparhijom kanadskom izdavao naloge na osnovu kojih je eparhijskih računa izašla veća količina novca - tvrdi patrijarh Irinej, prenosi "Politika". Ni taj list, ni bilo koji drugi ne prenosi ništa o Ekumenizmu, verskoj otpadiji i stranputici nekolicine episkopa SPC niti ostatka koji o tome ćuti.

kakvo će objašnjenje biti povodom ovog slučaja i poteza policije videćemo. Hoće li i sada izmisliti kako episkop grigorije ima veliki uticaj na kanadsku policiju kao što je plasirana izmišljotina o uticaju vladike Artemija na vrhovni sud Grčke koji je odlučio da ne preda Simeona Vilovskog srpskim istražnim i pravosudnim organima jer kod njih "ne bi imao pravično suđenje"? Šteta samo što se zakon u Srpskoj pravoslavnoj crkvi bore Grčki i Kanadski pravosudni organi a ne srpski.




Pripremile: KM Novine

Nastavak na KMnovine.com...






Povezane vesti

U Eparhiji kanadskoj haos, a u kasi – promaja

Izvor: Politika, 01.Jul.2015, 08:18

Ispitaće se kako je vladika Georgije, kao razrešeni episkop, podizao novac sa računa Eparhije kanadske, navodi patrijarh Irinej..Kasa Eparhije kanadske je skoro ispražnjena, zaključane eparhijske kancelarije morale su da budu otvorene na silu, a o sprečavanju, i to uz pomoć policije, patrijarha...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.