Izvor: Politika, 01.Jul.2015, 08:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Eparhiji kanadskoj haos, a u kasi – promaja

Ispitaće se kako je vladika Georgije, kao razrešeni episkop, podizao novac sa računa Eparhije kanadske, navodi patrijarh Irinej

Kasa Eparhije kanadske je skoro ispražnjena, zaključane eparhijske kancelarije morale su da budu otvorene na silu, a o sprečavanju, i to uz pomoć policije, patrijarha Irineja da uđe u manastir u Miltonu 5. juna, biće obaveštena najviša crkvena tela, Sveti arhijerejski sabor i Sinod.

Ovako je u svom pismu stanje u Eparhiji kanadskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << predstavio eparhijskim telima i crkveno-školskim opštinama patrijarh srpski Irinej.

Odlukom majskog Sabora, najvišeg crkvenog tela, poglavar SPC privremeno, kao administrator, upravlja ovom udaljenom eparhijom srpske crkve do izbora novog arhijereja. Vladiku Georgija, doskorašnjeg episkopa kanadskog, podseća patrijarh Irinej u pismu, Sabor je trajno razrešio upravljanja Eparhijom kanadskom, pozvao ga da napusti Kanadu i da preda arhivu i finansijsku dokumentaciju poglavaru srpske crkve kao administratoru.

„Nažalost, vladika Georgije to nije učinio. Umesto da preda zvaničnu dokumentaciju Eparhije, predao je vladičanski štap i panagiju, sa objašnjenjem da Eparhijom upravljaju Eparhijska skupština i savet. To je objašnjenje za malu decu”, navodi patrijarh u pismu. On podseća, da „i vrapci znaju” da po Ustavu SPC eparhijom upravlja episkop koji odgovara za sve u crkveno-eparhijskom životu.

Patrijarh upozorava eparhijska tela da će biti velikih problema da se uspostavi kontinuitet eparhijskog poslovanja, ali navodi i da je bilo finansijskih nepravilnosti.

„Od 22. maja, episkop Georgije je kao razrešen od upravljanja Eparhijom kanadskom izdavao naloge na osnovu kojih je sa eparhijskih računa izašla veća količina novca. Ostalo je da se utvrde pravi razlozi zbog kojih je novac neovlašćeno uziman sa računa Eparhije“, piše patrijarh.

Patrijarh, za sada, nije zabrinut da bi nesporazumi između vladike Georgija i najviših crkvenih vlasti mogli da prerastu u raskol. U intervjuu za „Glas Srbije“, kanadski radio koji program emituje na srpskom jeziku, on je naveo da su sveštenici Eparhije kanadske uz crkvu i da raskola neće biti.

U izjavi koju je dao „Politici“ pred početak zasedanja Sabora 15. maja, i vladika Georgije tvrdio je da nema govora o raskolu.

Međutim, sudeći po vestima na sajtu „Istočnik istine” koji uređuju pristalice vladike Georgija, utisak je da nema mnogo razloga za optimizam. U tekstovima na ovom sajtu, iznet je stav da je vladika Georgije smenjen protivno crkvenom ustavu, odnosno da su ga, kršeći crkvene propise, smenili „papisti“ i „ekumenisti“ u vrhu srpske crkve.

----------------------------------

O razrešenju obavešteni i državni organi

O odluci Sabora da trajno razreši vladiku Georgija obavešteni su i nadležni državni organi. Sinod je poslao zvanično pismo srpskom Ministarstvu spoljnih poslova i ambasadoru Kanade u Srbiji u kojem mole da o promeni na tronu Eparhije kanadske obaveste vlasti u provinciji Ontario u Kanadi, kako bi omogućili patrijarhu i njegovom zameniku da nesmetano upravljaju eparhijom.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.