Kon: Štab će u petak razmatrati nove mere, preko vikenda se mora nešto preduzeti

Izvor: JužneVesti.com, 24.Feb.2021, 11:39

Kon: Štab će u petak razmatrati nove mere, preko vikenda se mora nešto preduzeti

Današnja sednica Republičkog Kriznog štaba prošla je bez odluke o novim epidemiološkim merama, ali je po završetku epidemiolog Predrag Kon rekao da će one biti razmatrane u petak na novoj sednici, te da će se primenjivati za predstojeći vikend. Ski centre i zimovališta je označio kao mesta gde se najviše prenosi virus, a rekao je i da će biti povećan nadzor u školama.

Epidemiološka situaciji na teritoriji Srbije se, kako je rekao Kon, pogoršala, te je potrebno pojačati >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << kontrolu kako bi se sprečilo dalje ubrzano prenošenje korone, prenosi RTS.

U toku sastanka bilo je razmena mišljenja, različitih stavova, ali došli smo do jedinstvenog stava da se preko vikenda mora preduzeti nešto, a ostavljeno je da se to iskristališe i pripremi predlog koji bi u petak bio usvojen – rekao je Kon.

Zato što su iskustva drugih zemalja pokazala da se prenošenje virusa javljalo i u školama, dodao je da će se i u Srbiji u tim ustanovama pojačati nadzor oboljevanja, ali i da za sada nemaju podatke koji ukazuju na veliki rizik.

Međutim, u mesta gde se najviše prenosi virus korona, Kon je svrstao ski centre i zimovališta.

Nakon sednice, član Kriznog štaba je pričao i o vakcinaciji, pa je tom prilikom apelovao na sve koji se, kako je rekao, premišljaju, da je vreme da se odluče za vakcinaciju. Dodao je da kolektivni imunitet zaustavlja pandemiju i epidemiju.

To će se desiti i ovog puta. Kada zavisi od brzine kojom budemo sproveli imunizaciju. Ako čekamo prirodnim putem da se to dogodi, to će potrajati – rekao je Kon.

Pošto su neke osobe po vakcinaciji obolele od virusa, Kon je ukazao da postoje asimptomatski slučajevi, pa da neko može dođe na vakcinaciju bez tegoba, a da mu se naknadno pojave.

Podsetimo, prema poslednjim podacima, u Srbiji je od kovida preminulo 15 ljudi.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.