Izvor: JUGpress.com, 28.Apr.2023, 21:08

Klinika za nefrologiju UKC Niš obeležila 50 godina postojanja

NIŠ

 Klinika za nefrologiju Univerzitetsko-kliničkog centra Niš obeležila je svečanom akademijom na Univerzitetu u Nišu pola veka rada i postojanja. Svečanosti je prisustvovala gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, profesor dr Zoran Perišić, direktor UKC Niš i mnogobrojne zvanice sa Univerziteta, Medicinskog fakulteta, predstavnici grada, vojske ali i sadašnji i bivši radnici ove klinike. Profesor dr Branka Mitić, rukovodilac Klinike za nefrologiju je ovom prilikom naglasila >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com <<  da su  svi na klinici u ovom trenutku najponosniji na transplantaciju koja se radi kod njih i za koju bi oni voleli da je rade u mnogo većem broju nego što je to sada. Profesor dr Zoran Perišić, direktor UKC Niš je istako da se na klinici prate svetski trendovi u medicini, ali da je neophodna rekonstrukcija same zgrade imajući u vidu vreme kada je ona sagrađena.

                          „Naša klinika se nalazi rame uz rame sa univerzitetskim kliničkim centrima u Srbiji i na klinici se radi sve što se radi u svetu. Pratimo sve novine, preporuke i dešavanja, kompletna  dijagnostika i terapija pacijenata koji su sa bubrežnim problemima. Na klinici s eradi i transplantacija bubrega na šta smo posebno ponosni“, kazala je profesor dr dr Branka Mitić i dodala da se u ovom trenutku na listi za kadaveričnu transplantaciju nalazi oko 700 pacijenata na nivou cele Srbije jer je lista jedinstvena, a blizu 5000 pacijenata je na nekom obliku lečenja dijalizom, što znači da bi moglo još više pacijenata da bude na listi za transplantaciju.

                        Ona je dodala da je njihova želja da što pre zaživi kadaverična transplantacija ali se za sada  najviše i najčešće radi živa srodnička transplantacija što je dobro ali nije dovoljno.

                         „Trenutno se u Klinici za nefrologiju dijalizira na hroničnom programu hemodijalize oko 250 pacijenata i praktično smo najveći dijalizni centar u Srbiji jer ka nama  gravitira cela Jugoistočna Srbija sa  preko 2,5 miliona stanovnika. Zaista je ogroman broj pacijenata koji su upućeni ka nama“, dodaje dr Branka Mitić.

                         Dodala je da je trenutno  najveći problem u tome što se njima pacijenti javljaju u trenutku kada je bubrežna funkcija u potpunosti izgubljena.

                          „Do oštećenja bubrega najčešće dovode hipertenzija i dijabetes o čemu se, možda nedovoljno zna. Postoje i drugi uzroci ali posebnu pažnju skrećemo upravo na ove masovne bolesti koje oštećuju bubrege a da pacijenti toga nisu svesni“, zaključila je dr Branka Mitić ističući da se jako ponosi entuzijazmom sa kojim osobljeklinike radi kao i njihovoj posvećenosti poslu što je od ogromnog značaja za pacijente koji zadovoljni odlaze sa njihove klinike.

                           Profesor dr Zoran Perišić, direktor UKC Niš je istako da se najvažniji planovi koji se vezuju za Kliniku za nefrologiju odnose na njenu modernizaciju.

                          „Tu, pre svega, mislim na sređivanje same zgrade. Kada je napravljen institut zgrada je  bila funkcionlna i lepa ali je vreme je učinilo svoje i zgrada ove klinike moraće da se rekonstruiše. Nefrologija je specifična i ona se ne radi na jednom mestu. Dijalize se rade i u Novom kliničkom centru, ogroman broj dijaliza rađen je i u Kruševcu, a po potrebi se  rade i u drugim organizacionim jedinicama UKC-a. Klinika za nefrologiju u Nišu prati savremene trendove u medicini i taj deo nije sporan, ali uslovi u kojima oni rade sigurno moraju da budu bolji nego što su sada“, istako je profesor dr Zoran Perišić. (kraj) VP/SA

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.