Izvor: JUGpress.com, 29.Sep.2022, 19:12

Informeru 18 miliona dinara na medijskim konkursima

BEOGRAD

Prema javno dostupnim podacima, Informeru je od početka 2020. godine do danas dodeljeno najmanje 18,3 miliona dinara na medijskim konkursima opština i gradova širom Srbije, iako mu je u tom periodu   Komisija za žalbe pri Savetu za štampu izrekla čak 23 javne opomene, objavio je Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

Kako se navodi, većinu tog novca Informeru je dodelio Grad Beograd – skoro 17 miliona, dok su mu Novi Sad i Pančevo dali po pola >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << miliona, Kikinda 200.000, a Odžaci i Sombor po 100.000 dinara.

Novac je davan Vučićevićevoj firmi Insajder tim, koja izdaje dnevni list Informer, ali i njenoj ćerki firmi Info IT media, navodi CINS.

Kodeks novinara Srbije Informer je prekršio i u sredu, kada je objavio intervju sa višestrukim silovateljem, što je izazvalo buru u javnosti i protest koji je održan u centru Beograda.

Savet za štampu, koji prati da li mediji poštuju standarde profesije, saopštio je da je tim intervjuom Informer u više navrata prekršio Kodeks novinara Srbije.

Na taj način je ponizio žrtve, uznemirio javnost i zastrašio svoje čitaoce, navodi se u saopštenju Saveta.

Iako je većinski vlasnik i urednik Informera Dragan J. Vučićević pokušavao da intervju opravda novinarstvom, taj događaj je još jednom vratio u prvi plan pitanje davanja novca iz budžeta onima koji konstantno krše Kodeks novinara Srbije.

Analiza CINS-a je pokazala da se komisije koje dodeljuju budžetski novac već godinama ne obaziru na to što Informer krši Kodeks.

Tako se na jednom od poslednjih konkursa na kom je ovom tabloidu dodeljen novac u rešenju navodi da je projekat Informera u skladu sa kriterijumima i da pruža „veće garancije privrženosti profesionalnim i etičkim medijskim standardima“.

Članica Komisije za žalbe Saveta za štampu Tamara Skozza objašnjava da oni koji dodeljuju novac ne postavljaju pitanje poštovanja profesionalne etike i standarda, već se postavlja pitanje isključivo u kojoj meri i na koji način ti mediji zastupaju politiku državnog vrha i to je razlog zbog koga neko dobija ili ne dobija novac.

“Imali smo situaciju da jedan tabloid dobije novac uz obrazloženje komisije da su oni svesni da on stalno krši Kodeks, ali su mu dali novac da bi se popravio“, kazala je Skrozza.

Izvor: FoNet

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Povezane vesti

CINS: Slučaj Informer, gaženje novinarskih standarda koje građani godinama plaćaju

Izvor: NoviMagazin.rs, 29.Sep.2022

Prema javno dostupnim podacima, listu "Informer" je samo od početka 2020. godine do danas dodeljeno najmanje 18,3 miliona dinara na medijskim konkursima opština i gradova širom Srbije, "i pored toga što konstantno krši novinarske standarde", navodi Centar za istraživačko novinarstvo (CINS).

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.