Vesti

0

CINS: Slučaj Informer, gaženje novinarskih standarda koje građani godinama plaćaju

Autor: SI

Izvor: Beta

CINS: Slučaj Informer, gaženje novinarskih standarda koje građani godinama plaćaju
Prema javno dostupnim podacima, listu "Informer" je samo od početka 2020. godine do danas dodeljeno najmanje 18,3 miliona dinara na medijskim konkursima opština i gradova širom Srbije, "i pored toga što konstantno krši novinarske standarde", navodi Centar za istraživačko novinarstvo (CINS).

"Većinu ovog novca dodelio im je Grad Beograd, skoro 17 miliona dinara, a novac su Informeru davali i Novi Sad i Pančevo, po pola miliona dinara, Kikinda 200.000 dinara a Odžaci i Sombor po 100.000", navodi CINS.

Novac je davan firmi većinskog vlasnika i urednika Dragana J. Vučićevića "Insajder tim", koja izdaje Informer, ali i njenoj ćerki firmi "Info IT media".

"Informer je, za taj novac, pisao o 'rekordnim ulaganjima', Pančevu kao 'pokretačkoj snazi regiona' i 'nikad bržem razvoju' Beograda. Za to vreme, ovaj provladin tabloid je više puta kršio Kodeks novinara. Komisija za žalbe pri Savetu za štampu im je od početka 2020. do juna ove godine izrekla 23 javne opomene", navodi CINS.

Prema pisanju CINS-a, "od 2017. godine do septembra 2019. Informeru je na konkursima dodeljeno 29,8 miliona dinara, iako je za to vreme od strane Komisije za žalbe pri Savetu za štampu bio opomenut oko 40 puta.

"Do novca iz budžeta Informer dolazi tako što zaobilazi pravila konkursa jer je skoro 70 odsto novca koji im je tada bio dodeljen putem konkursa otišao 'Info IT media', koja nije izdavač medija pa formalno nema ni jednu opomenu", navodi se u tekstu.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR