I to se događa: Pekar iz Leskovca nadmudrio banku

Izvor: juGmedia, 13.Jul.2018, 13:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I to se događa: Pekar iz Leskovca nadmudrio banku

Pekar iz Leskovca je 2012. godine uzeo kredit od jedne renomirane banke u iznosu od 21.686 evra, pa kako dug nije vraćao, banka je udarila zabranu na korišćenje mašina za proizvodnju, a on je savio tabak, tužio bankare i na kraju štetu i ugled naplatio neverovatnih 175 miliona dinara.

O ovom slučaju piše danas dnevni list Kurir, ne navodeći ni banku ni ime pekara, a tekst je napisan u sklopu analize kojom pokušava >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << da se dokaže kako “Srbijom hara pravosudno-izvršiteljska mafija, koja organizovano, uz pomoć advokata i procenitelja, već po ustaljenoj šemi vara banke, oštećujući ih za milionske iznose”

Poslednji u nizu takvih slučajeva je ovaj iz Leskovca.

Leskovački pekar je, naime, prilikom podizanja kredita kao sredstvo obezbeđenja i garancije založio pekarske mašine koje je koristio u proizvodnji.

Te mašine se nisu nalazile kod njega u pekari, već su bile smeštene u prostoru trećeg lica, s kojim je vlasnik pekare imao usmeni dogovor o zakupu. Međutim, taj pekar je ubrzo upao u probleme, račun mu je bio u blokadi šest meseci i nije mogao da izvrši svoje obaveze ni prema banci ni prema drugima. Mi smo zatim promenili bravu na vratima prostorije u kojoj su bile mašine, kako bismo ga sprečili da ih odnese”, ispričao je Kurirov izvor iz jedne banke i dodao da je vlasnik pekare u sporu tražio da se vrati u prostor s mašinama, što mu je i omogućeno nakon dve godine.

Međutim, zatim je vlasnik pekare pokrenuo tužbu protiv banke za naknadu štete za propuštenu dobit za te dve godine što nije radio i naknadu štete za narušavanje ugleda i časti, a za sve to tražio je neverovatnih 175 miliona dinara ili 1.477.845 evra!

Angažovao je advokata i veštaka, koji je štetu procenio na 175 miliona dinara, iako je ta pekara u godini kad je prestala da radi ostvarivala profit od samo 650.000 dinara! Pa kako toliki milioni od malog profita, kako smo mi krivi za gubitak profita kad je on već bio u blokadi? Na scenu onda stupa uigrana kombinacija: Privredni sud u Leskovcu prihvata tužbeni zahtev za 175 miliona dinara, odredi veštaka koji potvrdi toliki iznos, ne zna se kakvim procenama. Sudija presudi u njihovu korist, iako smo mi odmah tražili izuzeće sudije, jer smo videli gde to ide. Međutim, to nam, naravno, nije odobreno”, ispričao je izvor.

Takva presuda poslata je na Apelacioni sud u Beograd, koji je iskasapio i naredio da se postupa po određenim pravnim stavkama.

Međutim, sud u Leskovcu potpuno zanemari rešenje apelacije, presudi identično i pošalje to u Beograd sa oznakom „hitno“, i ta presuda bude, nažalost, potvrđena”.

Vrhunac svega je to što je pekarov advokat stavio sebi u naplatni red iznos od 49.700.000 dinara, odnosno 419.708 evra, na ime svojih usluga!

Nastavak na juGmedia...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.