Heroj sa Košara sahranjen posle 22 godine: Ranko Grujić počivaće na pravoslavnom groblju kod Peći

Izvor: KMnovine.com, 05.Mar.2021, 21:01

Heroj sa Košara sahranjen posle 22 godine: Ranko Grujić počivaće na pravoslavnom groblju kod Peći

Heroj sa Košara sahranjen posle 22 godine: Ranko Grujić počivaće na pravoslavnom groblju kod Peći U selu Brestovik u opštini Peć danas su sahranjeni posmrtni ostaci Ranka Grujića, koji su pronađeni na pravoslavnom groblju u Peći



 Čedomir Grujić, brat poginulog Ranka, kaze da mu je danas bilo mnogo teže nego kada ga je prvi put sahranjivao.

„Danas mi je teže negon ranije. Drugi put btreba da sahranjuješ čoveka. Teško je to, >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << mnogo je teško“, rekao je Čedomir Grujić.
Ranko Grujić je poginuo 1999. godine na Košarama, rekao je načelnik Pećkog okruga Milo Stevanović.

Njegovu raku su iskopali i dovezli posmrtne ostatke u okolinu Peći, međutim, ne zna se ko je to učinio ni zašto.

U periodu posle egzodusa koji je doživeo srpski narod na Kosovu i Metohiji, i ovaj grob je prekopan i izvađeni su posmrtni ostaci. Oni su tek nedavno "pronađeni" i identifikovani tako što je uzet DNK od njegovog brata Čedomira Grujića. Tako su se Srbi danas, na istom mestu, istim povodom, okupili.






Iz Komisije za kidnapovane i nestale, vlade republike Srbije kažu da je „Mnogo grobova prekopano, mnogo je posmrtnih ostataka odneto, mnoge i danas tražimo, i to su nove tragedije i traume za porodice, i to je nešto što jeposledica upravo, ne samo divljanja terorista i onih koji su ovako bestidno mogli nešto da urade, nego i neodgovornost onih koji su trebali nda sve ovo sačuvaju. KFOR i ostali (iz međunarodne zajednice) jer ne postoji nigde ni jedna beleška gde su oni pronašli posmrtne Rankove ostatke, koji su odavde odneti. Bilo je to evidentno, jer je porodica kada je došla na groblje, videla prekopan grob i da nema posmrtnih ostataka“.



Sve ovo liči na prikupljanje ostataka upokojenih kojima se želelo da "dokaže" da su iza akcija srpske policije i vosjke ostali mnogobrojni albanski leševi. Međutim, dokaza koji bi bili validni, za to jednostavno ni posle više od 20 godina - nema. Ovakav metod ne samo da je morbidan već predstavlja neprestano ponavljanje  prekopavanja i skrnavljenja srpskih grobova.

U borbama na Košarama učestvovali su vojnici i oficiri 53. graničnog bataljona, 125. motorizovane brigade Prištinskog korpusa, 5. bataljona vojne policije, 63. padobranske i 72. specijalne brigade.

Na Košarama život je izgubilo je 108 vojnika i oficira Vojske Jugoslavije.


* * *


Iza nas stojite jedino - vi! Ako želite da nastavimo da radimo, podržite nas. Ostalo je na nama.





 
Ukoliko Vam više odgovara neki drugi način, konakirajte nas na kmnovine@gmail.com





Pratite nas na FacebookTwiter ili Instagram



PROČITAJTE JOŠ:   
PEĆ: Šiptari Mirjani srušili kuću pred njenim očima (VIDEO) - KM NovinePEĆ: Šiptari Mirjani srušili kuću pred njenim očima (VIDEO) Kuću Mirjane Drigant, prognane iz Peći 1999. godine, potpuno bespravno i pred njenim očima porušili su Šiptari u tom gradu. Prognana iz Peći 1999. godinama, Mirjana se nastanila u Goraždevcu nedaleko od grada.


PROČITAJTE JOŠ:   
Nastavak zastrašivanja Srba, separatisti uhapsili Svetomira Bačevića u Peći - KM NovineSrbin sa KiM, Svetomir Bačević uhapšen je danas u opštini Peć pod izgovorom da je odgovoran za navodni ratni zločin. Bačević je proganik sa Kosova i Metohije a živi u Gornjem Milanovcu, rodom je iz sela Belo Polje u opštini Peć u koju je danas došao po lična dokumenta.


PROČITAJTE JOŠ:   
Kolonizacija Albanaca tokom vekova jasno ukazuje na nameru ekpsanzije na račun srpskih zemalja - KM NovineU šarplaninskoj župi Sirinić [u slivu Lepenca], tridesetak kilometara istočno od Prizrena, Albanaca nije bilo sve do sredine XVIII veka. Oni se u Sirinić naseljavaju u najvećem procentu u toku druge polovine XVIII i početkom XIX veka. Krupne etničke promene izvršene su i u Kačaničkoj klisuri i susednom Skopskom Dervenu tek od druge polovine XVIII i u XIX veku.





KM Novinama je potrebna vaša podrška - pročitajte zašto KLIK
Izvor: KM Novine    :: © 2014 - 2021 ::    Hvala na interesovanju


Nastavak na KMnovine.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.