Grad Niš nudi posao mladima bez iskustva i teže zapošljivima, a novac potencijalnim preduzetnicima

Izvor: JužneVesti.com, 02.Jun.2023, 13:24

Grad Niš nudi posao mladima bez iskustva i teže zapošljivima, a novac potencijalnim preduzetnicima

Oni koji žele da osnuju svoje privredno društvo ili otvore radnju mogu dobiti jednokratno 300.000 dinara, a ukoliko je reč o osobi sa invaliditetom 330.000. Raspisan je i javni poziv Grada i NSZ-a za stručnu praksu za one koji nisu radili u struci i oni će moći da zarađuju od 22.000 do 27.000 dinara mesečno, kao i poziv za teže zapošljive osobe. Rok za prijave je 15. jun.

Uslovi za dobijanje 300.000 ili 330.000 dinara za samozapošljavanje jeste da kandidat bude na evidenciji >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << niške filijale Nacionalne službe za zapošljavanje i da ima završenu obuku za razvoj preduzetništva preko NSZ-a ili neke druge organizacije.

300.000 dinara pomoći onima koji žele da osnuju privredno društvo; ilustracija; foto: JVNovčanu pomoć ne mogu dobiti, između ostalih, oni koji žele da osnuju udruženje i koji su već koristili subvenciju.

Pomoć je jednokratna, a privredno društvo treba da bude osnovano na teritoriji Niša i da osoba koja ga je uz pomoć subvencije osnovala radi taj posao najmanje 12 meseci.

Pravo na subvenciju može se ostvariti i udruživanjem više nezaposlenih, osnivanjem privrednog društva radi samozapošljavanja. Ukoliko se više nezaposlenih udruži, u skladu sa zakonom, svako lice pojedinačno podnosi zahtev za samozapošljavanje i ostvarivanje prava na subvenciju od 300.000,00 dinara, odnosno 330.000,00 dinara u slučaju kada su podnosioci zahteva osobe sa invaliditetom - objašnjavaju iz Grada.

Rang-lista, dodaju, biće objavljena u roku od 30 dana od isteka javnog poziva, a odluku o odobravanju subvencije donosi direktor filijale NSZ-a, po ovlašćenju direktora Nacionalne službe ili drugi zaposleni kojeg direktor ovlasti za to.

Praksa za mlade koji nisu radili u struci; ilustracija; foto: Vanja KeserU toku je i javni poziv za stručnu praksu u privatnom ili javnom sektoru. U javnom sektoru prioritenti su zdravstveni radnici, kao i oni koji bi radili na poslovima socijalne zaštite, pravosuđa, obrazovanja i vaspitanja.

Izuzetno, na teritoriji AP Kosovo i Metohija i devastiranih opština, u skladu sa propisom Vlade Republike Srbije o stepenu razvijenosti jedinica lokalne samouprave, pravo učešća u realizaciji mere može ostvariti poslodavac koji pripada privatnom ili javnom sektoru, bez obzira na oblast kojom se bavi, pri čemu privatni sektor ima prioritet - piše u dokumentaciji.

Stručna praksa, kako je istaknuto, podrazumeva osposobljavanje nezaposlenog za samostalan rad u struci za koju se obrazovao, a za koju nikada nije imao praksu, ali bez zasnivanja radnog odnosa. Praksa može trajati najviše godinu dana, uslov je da kandidat bude na evidenciji NSZ-a, a prioritet imaju Romi i osobe sa invaliditetom.

Kada je reč o iznosu koji bi angažovani primali, oni sa trećim i četvrtim nivoom kvalifikacija primali bi 22.000 dinara mesečno, sa šestim nivoom 24.000, a sa najmanje šestim nivoom 27.000 dinara.

U teže zapošljive kategorije spadaju oni koji nemaju završenu osnovnu ili srednju školu, stariji od 50 godina, oni koji posao traže duže od godinu ili godinu i po dana, dugoročno nezaposlene žene, mladi do 30 godina bez radnog iskustva, Romi, osobe sa invaliditetom, korisnici socijalne pomoći i oni koji su u statusu viška zaposlenih.

Prilika i za teže zapošljive; ilustracija; foto: Vanja KeserTakođe, biće uključeni i mladi u domovima, hraniteljskim ili starateljskim porodicama, žrtve porodičnog nasilja i trgovine ljudima, izbegli i raseljeni, samohrani roditelji, supružnici iz porodice u kojoj su oba supružnika nezaposlena, roditelji dece sa smetnjama u razvoju, kao i bivši izvršioci krivičnih dela.

Oni će imati priliku za zapošljavanje u privatnom sektoru, a uslov je, takođe, da su na evidenciji NSZ-a.

Poslodavci će za zapošljavanje nekih od tih kategorija dobijati po 200.000, 240.000, 225.000, 270.000, 250.000 ili 300.000, u zavisnosti od same kategorije. Međutim, koliko bi radnici primali, nije istaknuto.

Dokumentacija sa detaljnim informacijama nalazi se na sajtu Grada, kao i u prilogu.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.