Duplo više falsifikovanih novčanica nego lane

Izvor: JuznaSrbija.info, 14.Jul.2015, 09:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Duplo više falsifikovanih novčanica nego lane

U prvoj polovini godine u Srbiji je otkriveno duplo više falsifikovanih novčanica nego i istom periodu lane, izvestila je Narodna banka Srbije.

Među falsifikatima je najviše domaće valute, zatim evra pa američkih dolara.


Prilikom kupovine novčanica od 50 i 100 dolara u menjačnicama, građani moraju dati svoje lične podatke, kako bi bili zaštićeni ukoliko kupe falsifikat.

Od početka godine u Srbiji je otkriveno ukupno 2607 falsifikovanih novčanica, >> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info << dok je u istom periodu lane pronađeno 1129 falsifikata. Ipak, ukupna vrednost otkrivenih novčanica je skoro tri puta veća – 3 362 600 u odnosu na 1 223 920 dinara. Najviše falsifikovanih novčanica je u domaćoj valuti, slede evro pa američki dolar. Inače, novčanice od 50 i 100 dolara su nafalsifikovanije, pa je Narodna banka Srbije, kako bi zaštitila kupce, uvela sigurnosna pravila. Kada kupujete neku od ove dve novčanice, u menjačnici će vam tražiti lične podatke, kako bi ih stavili na račun uz serijski broj novčanice.

Ukoliko pak, menjači kupuju sporne novčanice od građana, nisu u obavezi da traže lične podatke. Ipak, najbolja zaštita za njih je mašina koja identifikuje falsifikat. Od 2013. godine novčanica od 100 dolara štampa se sa hologramom, što značajno otežava falsifikovanje. U menjačnicama, ipak, najviše trguju evrima.

Što se strane valute tiče, podaci Narodne banke su da je od početka godine pronađeno 615 komada novčanica, skoro 30 odsto više u odnosu na isti period 2014. kada je otkriveno 480 komada. Ove godine pronađeno je duplo više falsifikovanih novčanica evra, dok je falsifikovanih dolara manje za oko 20 odsto. Iako je evro druga po redu falsifikovana valuta, nominalna vrednost pronađenih novčanica je najveća i iznosi 52 odsto ukupne vrednosti pronađeng falsifikovanog novca.

Nastavak na JuznaSrbija.info...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JuznaSrbija.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JuznaSrbija.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.