Dom i negu pružaju tvoru, magarcima, svraki...

Izvor: JužneVesti.com, 15.Jan.2015, 15:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dom i negu pružaju tvoru, magarcima, svraki...

Svraka koja ljudima sleće na rame poput papagaja, afrički tvor kog je vlasnik ostavio jer je hitno zbog posla morao u Italiju, kunić pronađen na ulici i magarac kog je udario auto neke su od 40 životinja o kojima brinu volonteri Udruženja "Zoo planet".

Naš najnoviji gost je svraka Gavra koja nam krade kolače sa stola i cigarete iz piksle. Čuvao ju je čovek od malena, pa nije spremna za vraćanje u prirodu, prilazi ljudima kako papagaj, bojimo se da je neko ne povredi, >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << a poznato je da se ljudi svraka boje zbog sujeverja - kaže Dušan Stojanović iz "Zoo planeta".

Pošto bi procedura za obezbeđivanje papira za njegov prelazak preko granice trajala suviše dugo, a čovek je na posao morao odmah, prihvatilište "Zoo planeta dobilo je novog stanara.

Iz sličnog razloga u njihovom prihvatilištu završile su i južnoameričke činčile koje je jedan momak čuvao u Nišu dok je tu studirao, a zatim se vratio u rodni grad bez njih.

Kunića, velikog nemačkog šarca, našla je jedna devojka na ulici sa apcesom ispod oka i uraslim noktima koji mu nikad nisu bili isečeni. Sad je izlečen - kaže Stojanović.

Tu su i patuljaste koze, poni konjićidva magarca - jednog je udario automobil, a drugog je vlasnik hteo da zakolje.

Deca najviše vole srndaća Geru. Da bi pio mleko dok je bio mali, nabavljene su i dve koze.

Sa njima žive i tri bivša sportska konja, dva su spašena da ne završe u klanici, a treći da ne vuče kola. Ideja je, kažu u "Zoo planetu", da posluže deci da nauče da jašu, a da novac koji bi u tom slučaju bio donacija roditelja bude iskorišćen za kupovinu neophodne hrane.

Njihovim ljubiteljima ostaje da se izbore sa zimom koja im znatno otežava čuvanje.

Preko leta je lakše jer možete da ih pustite da pasu, a sada se mučimo i sa prokišnjavanjem i obezbeđivanjem prostirki. Kada konjima kao prostirku postavimo slamu, desi se da je pojedu preko noći pa ostanu na betonu - kažu u "Zoo planetu".

Zainteresovani da pomognu, to mogu uraditi uplatom na dinarski žiro-račun broj 105-22423-78, za svrhu uplate treba upisati "donacija hrane životinjama", a za primaoca navesti "Udruženje Zoo planet".

Većina naših životinja su biljojedi. Pomoć smo potražili i preko sajta betterplace.org, jedna naša stalna donatorka iz Engleske je pomogla, ali to još nije dovoljno - ističu volonteri.

Volonteri "Zoo planeta" u prihvatilištu za životinje, čiju lokaciju ne žele da otkriju, iako se pre svega bave spasavanjem divljih životinja, čuvaju i nekoliko pasa i mačaka.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.