Umetnost u doba korone u maloj sali Oficirskog doma

Izvor: RadioCity.rs, 24.Nov.2020, 23:22

Umetnost u doba korone u maloj sali Oficirskog doma

Inspiracija za ovaj konkurs bila  je naša nova normalnost. Ideja nam je  bila da podstaknemo mlade na stvaralaštvo i skrenemo im pažnju sa sumorne svakodnevice, kaže Jovana Janković ispred organizacije Klub za osnaživanje mladih 018 (KOM018). Objašnjava da su radovi  podeljeni u tri kategorije: fotografija, likovni radovi i slam poezija. Na konkurs je pristiglo 50 radova, ali je uslovima konkursa odgovaralo 44. Pred žirijem je bio težak zadatak - da odaberu >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << tri najbolja rada koja na simboličan način predstavljaju previranje u umetnosti, društvu, ali i samom životu u vremenu epidemije. Pored tri najbolja rada po mišljenju žirija, izabrani su i najbolji radovi po merilima publike, kaže sagovornica.
Prvo mesto po izboru stručnog žirija u oblasti likovnih radova, dele Milica Bojanić i Sofija Kovačević, dok je prvo mesto prema kritičkom sudu publike osvojila Teodora Mladenović.
Želela sam da prikažem kako je umetnost kroz istoriju ukazivala i podsećala nas na žrtve koje su pale u mnogim ratovima. Da odam počast svim žrtvama, kako ratova tako i pandemije. Umetnost ostaje kao podsetnik na neka teška vremena, zbog toga je moj rad omaž jednom vremenu, vremenu pandemije. Koronavirus je izmenio umetnost, ali je izmenio poimanje  same umetnosti, tačnije umetničkog viđenja, jer se sva osećanja i unutrašnji svet umetnika oslikava na platnu, kaže Milica Bojanić, učenica III razreda srednje Umetničke škole i dobitnica prve nagrade.
Sofija Kovačević, studentkinja IV godine Umetničkog fakulteta u Nišu kaže da je inspiraciju za svoj rad pronašla u Grčkoj mitologiji. Ja sam u svom radu predstavila Meduzu, mitsku Gorgonu koja je svakog ko bi je pogledao odmah petvorila u kamen. Korona je negde poput nje, Meduze. Ona je za nas opasnost baš poput čudovišta iz antike za Stare Grke. Nepoznata i opasna nikada ne znamo odakle vreba.
U oblasti fotografije prvo mesto je pripalo Petru Boraniješeviću, dok je nagradu publike osvojio Marko Marković.  Iskoristio sam prazan prostor amfiteatra, u ovom slučaju Letnju pozornicu, koja asocira na pozorišnu salu. U samom središtu kompozicije je čovek sa maskom, on sedi sam u centru, oko njega je tišina. Ova fotografija asocira na pozorište bez publike, odnosno na tešku situaciju u kojoj se našla pozorišna umetnost u vremenu pandemije, kaže Petar Boranijašević, glumac Akademskog pozorišta.
U kategoriji slem poezije prvo mesto je pripalo Filipu Aleksiću za pesmu The lake made out of air, dok je Milica Radović osvojila publiku pesmom Beli i crni konji.
Konkurs se sprovodi u okviru projekta Stay Connected koji realizuje Klub za osnaživanje mladih 018 (KOM 018) u saradnji sa Francuskim institutom u Nišu.Izložba će se održati 24. i 25. novembra, a svi posetioci su dužni da nose maske. U galeriji može biti 5 posetilaca istovremeno. Oni koji nisu u mogućnosti da posete izložbu to mogu učiniti virtuelno ovde.

Pogledaj vesti o: Jovana Janković

Nastavak na RadioCity.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.