Pevanje i vrištanje

Izvor: Blic, 28.Jan.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pevanje i vrištanje

Kad se čovek dovoljno potrudi, nađe se neka sličnost između Srbije i onog što zbirno nazivamo Evropom. Evo, licemerje, na primer. Ovde se digla kuka i motika oko snimanja spota Jelene Karleuše u svečanoj sali Gimnazije u Sremskim Karlovcima, a isto se diglo u nekakvim kancelarijama Evropske komisije koja je odnekud proglasila Mariju Šerifović za evropskog ambasadora interkulturnog dijaloga, ma šta to značilo, sve zato što je pocupkivala uz Tomislava Nikolića, radikalskog kandidata >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za predsednika Srbije.

Sada se, oko oba slučaja, svi zgražavaju, daju izjave i objašnjavaju šta se dogodilo, a sami su proizveli vesti koje su na jedan bizaran način obeležile prošlu nedelju.

Nisam znao da je dovoljno pobediti na takmičenju za najbolji evropski pesmičuljak pa da čovek postane ambasador, u društvu s Ruslanom, onom što se istakla pevajući onomad u Budvi, bez gaća. Istina, ambasador za interkulturni dijalog, što mu još malo dođe kao ništa, ali, ipak, reč je o nekakvoj ekselenciji.

Valjda im se Marija Šerifović učinila dovoljno multikulturalnom, s obzirom na poreklo i opredeljenje, ali će Komisija, evropska, da ispita da nije u tome preterivala pa lanula nešto što nije za evropske uši. Dakle, narečena Komisija, neće da ispituje okolnost da se pevačica slikala s Tomom, ali će da ispita eventualnu verbalizaciju političkih stavova, pa ukoliko im se to ne dopadne, oduzeće Šerifovićevoj titulu ambasadora.

Ako se ne zna šta je ova tamo pričala, zna se da je Jelena Karleuša u najstarijoj srpskoj gimnaziji, pa još u svečanoj sali, snimila nekakav spot „obučena u haltere", kako pišu novine, što je gore nego da je gola. Šta je trebala da peva? Mokranjčeve „Rukoveti"! I šta je trebala da obuče? Monašku halju, što je još gore nego da je bila u tim halterima.

Karleušu je proizveo jedan sistem masovne kulture i obrazovanja usaglašenog s takvom kulturom. Meni tu najiskrenije zvuči menadžer Karleuše, koji se vajka da su pošteno platili za to snimanje i šta sad ima ko tu da se buni. Đaci „ove najstarije gimnazije" više znaju o Karleuši nego o Mušickom, što nije nenormalno, ali je neobično kako se ovde tradicija održava. Samo u jubilarnim godinama i kad se neko skine go u toj tradiciji.

Javio se učitelj veronauke. Traži da se škola do Svetog Save osvešta, valjda radi isterivanja đavola.

Ne znam kakve metode primenjuju u Evropskoj komisiji.

Dragoljub Žarković, Glavni urednik nedeljnika „Vreme"

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.