Zapisnik bez detalja o Jarinju

Izvor: B92, 01.Nov.2011, 19:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zapisnik bez detalja o Jarinju

Beograd -- B92 je došao do zapisnika s prošle sednice skupštinskog Odbora za bezbednost, na kojoj se raspravljalo o incidentima na Jarinju kada je ranjeno nekoliko osoba.

Iako nosi oznaku strogo poverljivo, u zapisniku nema ni reči o tome šta su službe bezbednosti izvestile poslanike o događajima na prelazu Jarinje koji su krajem septembra situaciju na severu Kosova doveli do usijanja. S jedne strane bilo je kritika da su događaji na Jarinju interpretirani prema matrici >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << komande NATO/a u Napulju.

S druge strane ukazano je na to da se informacije prezentovane odboru bitno razlikuju od prikaza dešavanja u javnosti i da državni zvaničnici u javnosti ne istupaju na bazi činjenica iznetih na sednici odbora.

Ukazano je i na to da je verzija događaja mnogo bliža izveštavanju stranih nego domaćih medija i da priča prema kojoj se incident svodi na to da je KFOR pucao na nenaoružane Srbe predstavlja pojednostavljenu, delimičnu i neobjektivnu sliku stavrnih događaja.

Miroslav Markićević iz Nove Srbije kaže da građani i javnost treba da budu obavešteni o događajima na Jarinju, a ne da se dobija još jedna "državna tajna", a to je zapisnik u kome nema svega onoga što je bilo na spornoj sednici.

Predsednik Odbora za bezbednost Dušan Bajatović, međutim, misli da nisu ispunjeni proceduralni razlozi za novu javnu sednicu o ovom pitanju.

Opozicija i dalje insistira na objavljivanju pune istine o tome šta se desilo na Jarinju. Po ovom pitanju saglasni su i LDP i DSS.

U skupštini je tokom popodneva predsednik skupštinskog Odobra za Kosovo i Metohiju Ljubomir Kragović prekinuo sednicu tog tela, jer predstavnici Vlade nisu bili prisutni, iako im je poziv za sednicu upućen.

Sednica skupštinskog Odbora za KiM je odložena za sutra.
Pogledaj vesti o: Jarinje,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.