TEŠKA SITUACIJA NA SEVERU KiM: ROSU jedinice oklopnim vozilima krenule na Srbe, tenzije nikad veće (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Sep.2021, 10:23

TEŠKA SITUACIJA NA SEVERU KiM: ROSU jedinice oklopnim vozilima krenule na Srbe, tenzije nikad veće (VIDEO)

Najbrutalniji upad specijalnih jedinica do sada

Pripadnici specijalne jedinice Rosu su jutros stigli na dva prelaza na severu Kosova sa oko 20 vozila. Ovo je izuzetno uznemirilo srpsko stanovništvo na KiM koje je takođe krenulo ka Jarinju i Brnjaku.

Na društvenim mrežama pojavili su se snimci atmosfere na Jarinju od večeras.

Uprskoh upadu do zuba naoružanih ROSU jedinica i provokacija Prištine, Srbi se drže zajedno u teškim trenucima. Oni su okupljeni >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kod prelaza i pevaju srpske patriotske pesme.

Nove jedinice tzv. ROSU krenule su večeras ka administrativnim prelazima Brnjak i Jarinje.

Oklopna vozila prošla su kroz Zubin Potok i uputila se ka Brnjaku.

Kosovske policijske snage ispalile su nekoliko patrona suzavca na okupljene građane kod prelaza Brnjak i oni su se povukli nekoliko desetina metara u odnosu gde su bili tokom današnjeg dana.

U ovom trenutku situacija u Brnjaku je napeta, ali mirna i ljudi se sada u većem broju okupljaju, i trenutno ih je nekoliko stotina.

 Grupa građana razvila je na Jarinju transparent na kojem piše "Dobrodošli u Zajednicu srpskih opština".

Okupljeni su postavljanje transparenta pozdravili aplauzom čime su, kako se navodi, poslali jasnu poruku Prištini šta se očekuje od privremenih prištinskih institucija i koja tačka iz Briselskog sporazuma je najvažnija za Srbe na KiM.

Takvi transparenti će biti postavljeni u četiri opštine na severu KiM.

 Predsednik Srbije je tokom obraćanja podsetio više puta na nepoštovanje Briselskog sporazuma od strane Prištine. Kako je rekao, primenjuju samo one odredbe koje im odgovaraju, a da o formiranju Zajednica srpskih opština nije nikada bilo reči.

Vučić je ukazao da je krajnje vreme da Zapad prestane sa dvostrukim standardima i stalnom pozivanju obe strane da deluju. Kako je istakao, Briselski sporazum očigledno postoji samo za srpsku stranu, a ne za i Albance, i da će, ukoliko u skorije vreme niko ne raguje, Srbija morati da reaguje i da počne da sporovodi pre svega ekonomske mere, u cilju zaštite srpskog naroda u južnoj pokrajini.

Takođe, Vučić je naglasio da je današnji upad bio jedan od najbutalnijih do sada. Naoružani pripadnici specijalne jedinice Rosu, njih oko 350, stigli su jutros na dva prelaza na severu KiM sa oko 20 vozila, od čega više od 10 blindiranih.

Predsednik Aleksandar Vučić odlučno je danas odbio sve ucene i ponude za postizanje trulih kompromisa sa ekstremistima u Prištini, a koje su mu predlagali zapadni centri moći.

I predstavnici zemalja Кvinte (pet zapadnih sila) traže hitan prijem kod predsednika Vučića pošto su zabrinuti najavom sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

Predsednik Vučić ranije je u više navrata rekao da Srbija nikada više neće dozvoliti pogrom Srba.

Policijske snage bacile su suzavac na okupljene građane kod prelaza Brnjak, saznaje Kosovo onlajn.

U toku je intervencija policijskih snaga, a nešto ranije iz Prištine su upućene dodatne snage Rosu na sever Kosova.

Podsećanja radi, specijalne policijske jedinice Rosu raspoređene su još jutros širom severa Kosova, što je izazvalo veliku uznemirenost kod Srba koji tamo žive.

Veliki broj Srba iz Gračanice i okolnih srpskih sela je i na prelazu Merdare kako bi izvadili probne tablice.

Da bi se izvadile probne tablice neophodno je da se uđe automobilima u centralnu Srbiju kako bi kosovska policija evidentirala ulaz i izlaz.

Službenik tzv. kosovske policije potvrdio je za Kosovo onlajn da se od sutra privremene tablice mogu izvaditi u opštinskim registracionim centrima.

Predsednik Aleksandar Vučić odlučno je danas odbio sve ucene i ponude za postizanje trulih kompromisa sa ekstremistima u Prištini, a koje su mu predlagali zapadni centri moći.

Upravo je u toku, prenose izvori, razgovor sa Žozepom Boreljom, visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost, a predsednik je funkcioneru EU jasno poručio da Srbija nipošto neće pristati na ucene i "politiku svršenog čina".

 Kako se navodi, i predstavnici zemalja Кvinte (pet zapadnih sila) traže hitan prijem kod predsednika Vučića pošto su zabrinuti najavom sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

 Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da međunarodni faktor ništa nije učinio da se sprovedu odluke Briselskog sporazuma o formiranju zajednica srpskih opština na Kosovu i Metohiji.

Dodik je istakao da su "podvale u Jarinju dogovorene sa nekim predstavnicima međunarodne zajednice".

Prema njegovim rečima, Albancima se govori da uzmu šta im odgovora iz tog sporazuma, a "ko pita bilo šta Srbe i njihovu zajednicu opština na tom prostoru".

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratiće se javnosti danas u u 18.00 časova.

Predsednik će se obratiti u zgradi Generalnog sekretarijata, saopštila je pres služba predsednika.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je ponudio predlog rešenja za postizanje kompromisa u vezi sa novonastalom situacijom na administrativnim prelazima između severa KiM i centralne Srbije, ali je albanska strana odbila taj predlog.

Tim povodom Vučić bi trebalo da se obrati javnosti danas oko 18 sati, iz kabineta predsednika Srbije.

Predsednik Vučić će objasniti zašto je morao da odbije ponižavajuće predloge koje su Albanci, preko posrednika, uputili Beogradu.

Sastanak Predsednika Srbije Aleksandra Vučić i Specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištne Miroslava Lajčaka je završen.

Razgovor održan na Andrićevom vencu trajao je jedan sat.

 Predsednik je, nakon razgovora sa Lajčakom na svom Instagram profilu objavio fotografiju sa sastanka.

- Sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana razgovarao sam o teškoj krizi na Kosovu i Metohiji. O svemu što se zbiva na severu pokrajine uskoro ću obavestiti javnost - stoji u objavi predsednika Srbije.

Portparol EU, Peter Stano, pozvao je Beograd i Prištinu da odmah spuste tenzije i da se uzdrže od jednostranih poteza.

On dodaje da se specijalni predstavnik EU, Miroslav Lajčak, trenutno nalazi u Beogradu gde će se u 14 časova sastati se predsednikom Vučićem, kao i da se Lajčak poslednji sati čuo sa političkim liderima na Kosovu povodom situacije.

Stano je odgovarajući na pitanje o situaciji na administrativnim prelazima izmedju severa KiM i Centralne Srbije, poručio da je sloboda kretanja jedna od osnova EU i da se od Beograda i Prištine očekuje da promoivišu tu slobodu u regionu.

- Pozivamo obe strane da se uzdrže od jedonstranih akcija i da spuste tenize, odmah. Takođe, pozivamo obe strane da svim pitanjima bave kroz dijalog u Briselu i da ga koriste kao platformu za rešavanje svih otvorenih pitanja koje imaju medjusobno, uključujuci i slobodu kretanja i tablice - kaže Stano.

Takozvani premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti rekao je da uspostavljanje reciprociteta za postavljanje privremenih kosovskih tablica za automobile sa srpskim registarskim oznakama nije želja tzv. Kosova, već nametanje Srbije.

Kurti je rekao da nije namera da se naruši kretanje srpskih građana na Kosovu, niti destabilizuje, već da je reč o poštovanju sporazuma dogovorenih u Briselu.

- Privremene tablice nisu naša želja, već nametanje s druge strane. Naši građani plaćaju deset godina ovakave tablice na ulazu u Srbiji - rekao je on.

Prema njegovim rečima, mere koje su danas preduzete su legalne i u potpunosti su u skladu sa rokom za uklanjanje tablica KS.

Nakon što su u ranim jutarnjim časovima specijalne policijske jedinice Rosu sa oko 20 vozila, od čega 10 blindiranih, stigli na prelaze Jarinje i Brnjak, snage specijalnih policijskih jedinica Rosu raspoređene su i na drugim mestima širom severa Kosova.

Kako je preneto sa lica mesta, helikopteri KFOR-a nadleću Jarinje.

Pripadnici specijalne jedinice Rosu od jutros na prelazu Jarinje pretresaju građane koji su se pešice uputili ka centralnoj Srbiji, jer drugačije ne mogu da pređu.

Privremene albanske institucije na Kosovu i Metohiji dovlače interventne policijske jedinice iz Đakovice, Prizrena, Peći i Gnjilana u Prištinu sa ciljem da krenu na sever KiM, nezvanično saznaje Informer.

Prema saznanjima, plan Prištine je da grupiše dovoljno sprecijalaca pod punom ratnom opremom i uputi ih na sever Kosova i Metohije...

Podsetimo, specijalne jedinice takozvane Kosovske policije Rosu raspoređene su jutros na dva administrativna prelaza prelaza sa centralnom Srbijom, Jarinju i Brnjaku.

10:50

Pripadnici specijalne jedinice Rosu od jutros na prelazu Jarinje pretresaju građane koji su se pešice uputili ka centralnoj Srbiji, jer drugačije ne mogu da pređu.

Prelaz je blokiran u oba pravca, a nezadovoljni Srbi sa severa Kosova okupili su se na Jarinju kako bi izrazili protest zbog odluke prištinskih vlasti da uvede recipročne mere prema Srbiji i naloga da sva vozila sa srpskim registarskim tabicama pri ulasku na Kosovo moraju da stave probne kosovske tablice.

Tablice su papirne i moraju da budu istaknute na vidno mesto sa leve strane auta, napred i nazad.

Ministria e Punëve të Brendshme, së bashku me Policinë e Kosovës, në kuadër të aktiviteteve të zakonshme si dhe me...

Posted by Xhelal Sveçla on Sunday, 19 September 2021

Predsednik Srpske liste Goran Rakić pozvao je danas sa administrativnog prelaza Jarinje predsednika Srbije Aleksandra Vučića da pomogne Srbima na KiM posle dolaska jedinica Rosu i početka oduzimanja srpskih registarskih tablica.

Rakić je pozvao Vučića da pomogne narodu i da reaguje u skladu sa mogućnostima.

Kako je izjavio, ovo nije akcija, već reakcija na ono što je uradila Priština.

U Leposaviću je počelo okupljanje građana koji kreću ka prelazu Jarinje, gde je pojačano prisustvo specijalnih jedinica Rosu.

U Leposaviću je parkirano više kamiona i automobila.

U međuvremenu, prištinski mediji prenose da je Vlada tzv. Kosova odlučila da uspostaviti reciprocitet sa Srbijom u pogledu registarskih oznaka vozila, a u dokumentu koji je potpisao ministar unutrašnjih poslova Dželjaj Svečlja navodi se da se obavezuju svi koji imaju tablice srpskih oznaka da dobiju probne tzv. kosovske tablice, na svim prelazima.

Svečlja je na Fejsbuku napisao da su jedine službene tablice one sa oznakom "RKS" koje izdaju službenici Ministarstva unutrašnjih poslova.

Prethodno su Srbi sa severa Kosova i Metiohije blokirali prelaz Jarinje u oba smera, a pripadnici Rosu zahtevaju od njih da se raziđu.

Srbi sa severa Kosova i Metohije, blokirali su prelaz Jarinje u oba smera, a pripadnici Rosu zahtevaju od njih da se raziđu.

Kako javlja reporter Kosovo onlajna sa Jarinja, veliki broj nezadovoljnih građana okupio se zbog pojačanog prisustva specijalnih jedinica Rosu i najavljenog uspostavljanja reciprociteta, od strane vlasti u Prištini, za saobraćajne tablice sa oznakama Republike Srbije.

Oni su zaustavili sauobraćaj u obe kolovozne trake, a specijalne jedinice Rosu traže od njih da se raziđu. Na Jarinju je trenutno primetna velika tenzija.

Građani kažu da su došli da mirno izraze svoje nezadovoljstvo, a da su upravo jedinice Rosu prve blokirale put i sa dugim cevima plaše građane duž čitavog puta prema Mitrovici.

Na prelazu Jarinje od jutros je prisutan veliki broji propadnika specijalnih policijskih jedinica Rosu, koji su sem na Jarinju raspoređeni i na drugom prelazu prema Srbiji, Brnjaku, kao i širom severa Kosova.

To, kao i činjenica da su vlasti u Prištini najavile da počinju sa uspostavljanjem reciprociteta prema Srbiji, izazvalo je veliku zabrinutost i revolt građana srpske nacionalnosti.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić potvrdio je da su specijalne jedinice Rosu na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak jutros rasporedile 20 vozila, od kojih više od 10 blindiranih, i dodao da su pripadnici te jedinice "naoružani do zuba".

Počelo je oduzimanje tablica sa oznakama sa severa Kosova i Metohije, a vozila sa oznakama iz centralne Srbije moraju da uzimaju probne oznake i da plaćaju taksu, javlja reporter RTS-a sa administrativnog prelaza Jarinje.

Prema informacijama izveštača RTS-a, taksa je pet evra, a probne tablice traju dva meseca.

Kako se saznaje, još dva blindirana vozila sa pripadnicima Rosu nalaze se i na magistralnom putu Leposavić-Mitrovica, kod skretanja za manastir Banjska.

Pripadnici policije su juče i u noći između subote i nedelje na Jarinje dopremili i desetak montažnih kontejnera, što je izazvalo zabrinutost Srba na severu Kosova i Metohije.

- Mi nemamo odgovore iz tzv. kosovske policije o čemu se radi, čemu ovi potezi kojima se destabilizuje situacija svega par dana nakon posete Miroslava Lajčaka. Pozivam građane da budu uzdržani i ne nasedaju na provokacije, a mi ćemo pažljivo analizirati novonastalu situaciju - rekao je juče predsednik opštine Leposavić Zoran Todić.

Nadležni iz policije tzv. Kosova potvrdili su kasnije za pojedine medije da se kontejneri na Jarinju postavljaju radi poboljšanja uslova za rad i nadzor prelaza.

Tim povodom se juče oglasio i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, koji je rekao da ima saznanja da vlasti u Prištini planiraju da u toku današnjeg dana "počnu da skidaju srpske registarske tablice na administrativnim prelazima i zamenjuju ih takozvanim privremenim prištinskim probnim oznakama".

- Kurtijev podli naum govori o najbrutalnijem kršenju Briselskog sporazuma kojim se reguliše sloboda kretanja, kao i ostali sporazumi postignuti u Briselu ovim povodom - istakao je Petković.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Gujon: Srbi na sjeveru KiM uznemireni i u strahu

Izvor: Nezavisne Novine, 20.Sep.2021

​BEOGRAD - Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, francuski humanitarac Arno Gujon izjavio je danas da su Srbi sa sjevera Kosova izuzetno uznemireni i u strahu od novog nasilja nakon dolaska specijalnih jedinica Rosu na prelaze Jarninje i Brnjak.

Nastavak na Nezavisne Novine...

OGLASIO SE PREDSEDNIK: Vučić ponudio predlog rešenja za krizu na Jarinju, Albanci odbili!

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Sep.2021

Pripadnici specijalne jedinice Rosu su jutros stigli na dva prelaza na severu Kosova sa oko 20 vozila. Ovo je izuzetno uznemirilo srpsko stanovništvo na KiM koje je takođe krenulo ka Jarinju i Brnjaku...Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je ponudio predlog rešenja za postizanje kompromisa...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.