Odbor za KiM: vlada da dostavi predlog mera

Izvor: Politika, 02.Nov.2011, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbor za KiM: vlada da dostavi predlog mera

Veoma smo blizu rešenja problema sa administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak, ali ono neće biti idealno, kaže Borislav Stefanović, šef pregovaračkog tima

Predsednica Narodne skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović treba da zahteva od vlade da parlamentu dostavi akt sa predlogom mera za stabilizaciju trenutne situacije na Kosovu i Metohiji, odlučio je juče resorni skupštinski odbor. Po dobijanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ovih akata od vlade, predsednica će zakazati sednicu parlamenta, na kojoj će poslanici raspravljati o vladinom izveštaju o Kosmetu i o predlogu mera, koje će vlada dostaviti.

Sednica Odbora za KiM koja je prethodnog dana prekinuta, jer nije bilo nikoga od predstavnika vlade, juče je nastavljena, a pred poslanike su došli ministar za KiM i šef pregovaračkog tima, Goran Bogdanović i Borislav Stefanović, ali i državni sekretar i pomoćnik ministra.

Ministar Bogdanović rekao je članovima odbora da izveštaj sadrži sve aktivnosti koje je vlada preduzela, da „vlada podržava dijalog i traganje za rešenjima koja su u skladu sa Ustavom, Rezolucijom 1244 i planom od šeset tačaka generalnog sekretara UN Ban Ki Muna”. Prema Bogdanovićevim rečima „vlada podržava svaki oblik mirnog protesta građana na severu Kosmeta i osuđuje svaki vid nasilja i poziva sve, kako kosovske Srbe, tako i međunarodne organizacije, da mirnim putem rešavaju probleme”.

Šef pregovaračkog tima Borislav Stefanović rekao je da je „veoma blizu rešenje problema u vezi sa administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak” i dodao da ono neće biti idealno, ali „nijedno rešenje nije takvo da u potpunosti odražava naš nacionalni interes”.

Stefanović je demantovao tvrdnje radikala da će Priština dobiti originale matičnih knjiga, „dobiće kopije, što je Priština i do sada imala, a ovim što smo sada postigli izbeći ćemo albanizaciju srpskih imena”. Stefanović je rekao i da je dogovor o katastarskim knjigama doneo korist, jer je „omogućio našim građanima i crkvi da dođu do onoga što je njihovo, a sada ima deset hiljada slučajeva po jednoj opštini gde su Albanci zloupotrebama oteli srpsku zemlju”.

Za Nemanju Šarovića (SRS) sve što su predstavnici vlasti rekli bilo je sramotno. On je pitao i kako vlast misli da sprovede izbore za parlament na Kosovu kad nije bilo moguće sprovesti popis.

Vladimir Milentijević (DSS) ocenio je da je izveštaj opis aktivnosti, a „vlada je mnogo toga dala Prištini, dok Srbija zauzvrat nije dobila ništa”. Milentijević je optužio vlast da je dala „Prištini u nadležnost izdavanje ličnih karata i registarskih tablica, čime ste definisali državnost Kosova”. Slobodan Samardžić (DSS) je kazao da vladin izveštaj „sadrži mnogo manje severnoatlantskih insinuacija, što znači da je više istinit”. Samardžić je kazao da je deo o sukobu na Jarinju dat korektno, te da je i on čuo da se sve tako desilo i od građana, ali i „od dva posmatrača Unmika, koji su prosledili izveštaj UN u kome su naveli da su svi ranjeni, ranjeni s leđa”.

Borislav Pelević (SNS) je ocenio izveštaj kao „običan opis događa, ali pohvalio bih deo o Jarinju, dobro je da je vlada imala hrabrosti da napiše onako kako je bilo, da je Kfor prvi pucao, ali nije dobro što nije bila hrabra da napiše da je američki vojnik iz drugog ešelona pucao i u Srbe i u nemačke vojnike iz prvog ešelona, koji nisu pucali, zato su svi ranjeni, ranjeni s leđa, zato UN ne želi istragu o Jarinju”. Pelević je kazao da SNS predlaže da vlada podrži institucije na severu KiM, da podržava predlog DSS-a da se na Jarinje i Brnjak postave predstavnici Unmika, da se podrže Srbi koji neće da prihvate „KS tablice i da se sprovedu izbori na Kosmetu”.

Prema nezvaničnim informacijama, vlada je već pripremila akt koji bi, možda, već danas mogao stići u parlament, nakon čega će biti zakazana sednica Skupštine Srbije.

------------------------------------------------------------

Bogdanović: Neću da licitiram ko je prvi počeo na Jarinju

Ministar Bogdanović rekao je članovima odbora da odgovorno tvrdi da je vlada u delu izveštaja koji se odnosi na sukob na Jarinju „koristila podatke, koje smo dobili od lokalne samouprave i ne želim da licitiram ko je prvi počeo”. Bogdanović je kazao da su vladi ovi podaci bili dostupni, a „ono što je bilo na Odboru za odbranu i bezbednost meni nije bilo dostupno”.

M. Čekerevac

objavljeno: 03.11.2011.
Pogledaj vesti o: Jarinje,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Đukić Dejanović: Sloge ni oko Kosova

Izvor: S media, 02.Nov.2011

Predsednica Skupštine Srbije o sednici o KiM, radu parlamenta, izborima: Kada stigne akt videćemo kako će ko glasati, ni za sebe ne mogu da tvrdim. ..Stav većine poslanika je da Vlada treba Skupštini da pošalje dokument o situaciji na Kosovu i Metohiji sa programom mera za južnu srpsku pokrajinu....

Nastavak na S media...

Skupština o zabrani bakteriološkog oružja

Izvor: S media, 03.Nov.2011, 02:05

Predlog zakona o zabrani usavršavanja, proizvodnje i stvaranja zaliha bakteriološkog i toksičkog oružja i o njihovom uništavanju biće glavna tema današnje sednice Skupštine Srbije. ..Skupština Srbije nastaviće danas sednicu raspravom o Predlogu zakona o zabrani usavršavanja, proizvodnje i...

Nastavak na S media...

Đukić Dejanović: Plenum čim Vlada dostavi dokument o situaciji na KiM

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Nov.2011

BEOGRAD -..Predsednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović izjavila je da će plenum o Kosovu zakazati čim Vlada dostavi parlamentu dokument o situaciji na Kosovu i Metohiji sa programom mera za južnu srpsku pokrajinu, ocenivši da rasprava ne može da počne pre kraja nedelje..."Ovaj tekst, uz izveštaj...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Sednica Skupštine o Kosovu 12. novembra

Izvor: Blic, 03.Nov.2011

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović prosledila je Vladi zahtev Odbora za Kosovo i Metohiju da se Parlamentu dostavi obavezujući akt u vezi sa situacijom na Kosovu, potvrđeno je Radio Beogradu u kabinetu predsednice Skupštine...Čim taj Vladin akt stigne, o njemu će se izjasniti...

Nastavak na Blic...

Poslanici o Kosovu tek 12. novembra?

Izvor: Danas, 03.Nov.2011

Plenarna sednica Skupštine Srbije na kojoj će poslanici raspravljati o Izveštaju o situaciji na severu Kosova i Metohije i novom aktu, odnosno deklaraciji, koju Vlada Srbije tek treba da dostavi, najverovatnije će biti održana u subotu, 12. novembra, navode izvori Danasa.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.