Objaviti šta se desilo na Jarinju

Izvor: B92, 05.Okt.2011, 19:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Objaviti šta se desilo na Jarinju"

Beograd -- Predsednik Liberalnodemokratske partije Čedomir Jovanović zatražio je hitnu sednicu skupštinskog Odbora za bezbednost povodom događaja kod Jarinja.

Čedomir Jovanović (Beta, arhiv)

On smatra da pre nego što predstavnik EU Robert Kuper dođe u Beograd, treba razjasniti i objaviti uzroke sukoba kod Jarinja na severu Kosova

Šta se dogodilo na Jarinju 27. septembra i ko je kriv: KFOR >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ili Srbi? Ova polemika pokrenuta je nakon zatvorene sednice Odbora za bezbednost. Pojedini poličari tvrde da je incident izazvala grupa Srba.

U Ministarstvu za Kosovo i Metohiju kažu da ne raspolažu takvim informacijama, a državni sekretar Oliver Ivanović je rekao da je od očevidaca čuo potpuno drugačiju priču, da Kfor puca na okupljene, a da na krivici Srba insistraju KFOR i EULEKS.

"Postoje informacije da je incident, nasilničkim ponašanjem i fizičkim napadama na vojnike Kfora, izazvala grupa naoružanih ekstremista kojoj ne odgovara uvođenje carinske procedure i koji su zbog svojih poslovnih interesa u sukob uvukli i nedužne i uznemirene Srbe koji žive na tom području. Naša država ima potpune podatke o tome i oni se očigledno drastično razlikuju od onoga što je nametnuto javnosti", rekao je Čedomir Jovanović.

On je istakao da je državi naneta velika šteta i da će "kredibilitet naše strane pred EU i celom međunarodnom zajednicom biti katastrofalno narušen ukoliko se odmah ne razjasne i objave svi uzroci i elementi prošlonedeljnih oružanih sukoba kod Jarinja na severu Kosova".

Prema njegovim rečima, srpska javnost je danima izložena dezinformacijama i stvaranju zapaljive atmosfere i nacionalnog naboja tvrdnjama da je kod Jarinja pucano na nenaoružane građane.

Kako je rekao, na sednici Odbora za bezbednost i javnosti treba nedvosmisleno reći da li je tačno da na severu operišu ekstremističke i kriminalne strukture koje otvoreno napadaju međunarodne predstavnike i time Srbiju dovode u nemoguću poziciju, a onim Srbima koji su mirni građani ugrožavaju život i bezbednost.

I ranije se mogla čuti teza da jednim delom postavljanje barikada, iz svojih poslovnih razloga, podstiču kriminalni krugovi.

Prištinski dnevnik "Koha ditore", pozivajući se na izvore u Euleksu, objavio je da je napad organizovao biznismen Zvonko Veselinović. List navodi da je isti čovek organizovao i otvaranje alternativnih puteva.

Ivanović kaže da je Veselinović lokalni biznismen, da se njegova uloga u svemu tome precenjuje i da je on kao i svi ostali građani učestvovao u postavljanju barikada.

Prema "Kohi", napad na vojnike Kfora video je i komandant te formacije general Erhard Drevs.

Navodi se da je tokom napada povređeno 10 vojnika Kfora, od kojih devet Amerikanaca i jedan nemački vojnik. Devetorica su ranjena, dok je jedan povređen sopstvenim oružjem tokom akcije.

Prema istražiocima Euleksa, najteži deo posla je utvrđivanje tačnog broja povređenih Srba. Istražioci su utvrdili da je do incidenta došlo kada je jedan kamion krenuo prema bodljikavoj žici koja je bila na putu i koja je okruživala bazu Kfora. Na upozorenje vojnika vozač se nije zaustavio, već je kamionom udario vojnika, a potom pokušao da mu uzme oružje. Na vozača kamiona je pucao jedan pripadnik Kfora, posle čega su okupljeni Srbi bacili eksplozivne naprave na vojnike i pucali u njihovom pravcu, navodi "Koha".

Komandant Kfora je trenutno u Briselu u sedištu NATO-a, gde je svoje pretpostavljene informisao o detaljima događaja. Portparol Euleksa Nikolas Hoton nije želeo da za dnevnik govori o detaljima istrage dok ona još traje. Hoton je potvrdio da je Euleks ispitivao neke od učesnika u incidentu.

Sličnu verziju događaja juče je izneo i predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković. Vuk Drašković je, gostujući na TV B92, optužio vlast da od građana krije istinu o događajima na severu Kosova i saopštio šta su službe bezbednosti prenele članovima Odbora za bezbednost Skupštine Srbije o dešavanjima na prelazu Jarinje prošle nedelje.

"Prokopan je, neposredno blizu carinskog prelaza, alternativni prelaz i to tako da ta zemlja izoluje i potpuno zatrpa bazu Kfora. Nije bilo reagovanja. Izašli su, razvukli žicu i zatvorili taj prelaz. Prema informaciji naših službi bezbednosti, njih citiram, ubrzo se pojavljuje grupa organizovanih ljudi, ne još narod - koji će za njima doći, jer su ga zbunili da dođe; kamionom udaraju u žicu, nose makaze da raseku žicu i nasrću na vojnike Kfora", rekao je Drašković televiziji B 92.

On je kazao da je potom došlo do fizičkog kontakta, guranja i u tom guranju američkom vojniku je oteta puška koja do sednice Odbora za bezbednost nije pronađena.

"Tek tada bacaju se suzavac i šok bombe pod kamion. U međuvremenu pristiže narod, petorica vojnika Kfora su povređena i počinje paljba, obostrana razmena vatre i tada se upotrebljava i bojeva municija sa obe strane i to se dogodilo tog dana i saopšteno je na Odboru za bezbednost i odlučeno da se sve to sakrije od naroda Srbije", rekao je predsednik SPO. Drašković je rekao da kontrolisani mediji kriju istinu od građana.

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović kaže da ne raspolaže informacijama koje je o razlozima za sukob Srba i Kfora na Jarinju 27. septembra izneo predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković. Kamion koji je vozio Srbin pokušao je da zatrpa zemljom bodljikavu žicu kojom je Kfor ogradio alternativni put u blizini Jarinja, koji vodi ka centralnoj Srbiji.

Zbog toga su vojnici Kfora pokušali da ga izvuku iz kamiona, na šta je reagovala grupa Srba koja je krenula prema vojnicima. Ivanović je dodao da su vojnici Kfora reagovali tako što su počeli da pucaju na ljude koji su im prilazili.

"Očevici čak tvrde da je istovremeno korišćena i bojeva municija i gumeni meci. Jedan kontingent Kfora pucao gumenim mecima, a drugi bojevom municijom. Jedan od ranjenih mi je rekao da je pogođen dok je drugog ranjenog unosio u sanitet", rekao je Ivanović.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.