Na Jarinju ne oduzimaju tablice, sporazum (ni)je suspendovan

Izvor: Nezavisne Novine, 24.Jul.2015, 15:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na Jarinju ne oduzimaju tablice, sporazum (ni)je suspendovan

PRIŠTINA - Kosovska ministarka za dijalog sa Srbijom Edita Tahiri negirala je danas da je sporazum o osiguranju vozila suspendovan, tvrdeći da su mediji to pogrešno prenijeli.

Ona je u izjavi rekla da je srpska strana obavijestila Evropsku uniju da još nije završila tehničke pripreme za sprovođenje sporazuma o priznavanju registarskih tablica između dvije države, podsetivši istovremeno da je sprovođenje trebalo da počne danas, te da će javnost o početku primjene biti >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << blagovremeno obaviještena.

Tahiri je rekla da nije prvi put da Srbija odlaže sprovodenje sporazuma, zbog čega je Priština zatražila, kako kaže, da predstavnici EU izvrše pritisak na Srbiju.

Uvjerena je, međutim, da će se to dogoditi u narednih nekoliko dana, a u međuvremenu nezvanične najave Prištine da će od ponoći (23. jula) početi da oduzima vozila sa "srpskim" tablicama pokazale su se kao prazna prijetnja, sudeći bar prema izvještajima sa terena.

Nejasno je pri tome da li je upravo Priština suspendovala sporazum, kako je prethodno najavila, tek vozila sa "spornim" registarskim tablicama, među kojima su i one sa oznakom KM (Kosovska Mitrovica) u noći između četvrtka i petka neomatano su prolazila administrativni prelaz Jarinje u oba smjera, što je potvrdio i izvještač sa lica mjesta.

Istovremeno, zamjenik premijera Kosova Branimir Stojanović objasnio je da ne postoji nikakva veza između sporazuma o priznavanju polisa osiguranja vozila i registarskih tablica, uz komentar da Priština pokušava da, uz ono što je dogovoreno, sprovede nešto što nije.

Prema sporazumu je predviđeno da se ne vozi, te da se nađe određeno tehničko rješenje za koje Stojanović vjeruje da je već pronađeno.

Prema pisanju prištinskih medija sporazum o priznavanju polisa osiguranja Srbije i Kosova suspendovala je upravo ministarka Tahiri, nakon čega su prištinske vlasti odlučile da se na adiministrativnim prelazima oduzimaju vozila sa tablicama KM, PR, GL, UR, PZ.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Srpske tablice još stoje, a Briselski sporazum?

Izvor: Mondo, 24.Jul.2015

Kosovska ministarka za dijalog sa Srbijom Edita Tahiri negirala je danas da je Sporazum o osiguranju vozila između Beograda i Prištine suspendovan, tvrdeći da su mediji to pogrešno preneli...Foto: AP Photo/Corpus Christi Caller-Times, Michael Zamora..Ona je u izjavi za RTK2 rekla da je srpska strana...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.