Srpske tablice još stoje, a Briselski sporazum?

Izvor: Mondo, 24.Jul.2015, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpske tablice još stoje, a Briselski sporazum?

Kosovska ministarka za dijalog sa Srbijom Edita Tahiri negirala je danas da je Sporazum o osiguranju vozila između Beograda i Prištine suspendovan, tvrdeći da su mediji to pogrešno preneli.

Foto: AP Photo/Corpus Christi Caller-Times, Michael Zamora

Ona je u izjavi za RTK2 rekla da je srpska strana obavestila Evropsku uniju da još nije završila tehničke pripreme za sprovodenje Sporazuma o priznavanju registarskih tablica "izmedu dve države", podsetivši istovremeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << da je sprovođenje trebalo da počne danas, te da će javnost o početku primene biti blagovremeno obaveštena.

Tahiri je rekla da nije prvi put da Srbija odlaže sprovodenje sporazuma, zbog čega je Priština zatražila, kako kaže, da predstavnici EU izvrše pritisak na Srbiju.

Osiguranje nema veze sa tablicama

Istovremeno, zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović objasnio je da ne postoji nikakva veza između sporazuma o priznavanju polisa osiguranja vozila i registarskih tablica, uz komentar da Priština pokušava da, uz ono što je dogovoreno, sprovede nešto što nije. On nije mogao da potvrdi da je Priština suspendovala Sporazum o osiguranju (kao deo Briselskog sporazuma), ali je uveren da na taj način skreće pažnju sa formiranja Specijalnog suda za ratne zločine počinjene na severu Kosova. Kako kaže, sporazum o osiguranju će morati da se sprovede, a jedino sporenje koje je postojalo bilo je vezano za RKS tablice - da li će se sa njima voziti kroz centralnu Srbiju ili ne. Prema sporazumu je predviđeno da se ne vozi, te da se nađe određeno tehničko rešenje za koje Stojanović veruje da je već pronađeno.

Uverena je, međutim, da će se to dogoditi u narednih nekoliko dana, a u međuvremenu nezvanične najave Prištine da će od ponoći (23. jula) početi da oduzima vozila sa "srpskim" tablicama pokazale su se kao prazna pretnja, sudeći bar prema izveštajima sa terena.

Nejasno je pri tome da li je upravo Priština suspendovala sporazum, kako je prethodno najavila, tek vozila sa "spornim" registarskim tablicama, među kojima su i one sa oznakom KM (Kosovska Mitrovica) u noći između četvrtka i petka neomatano su prolazila administrativni prelaz Jarinje u oba smera, što je potvrdio i Tanjugov izveštač sa lica mesta.

Prema pisanju prištinskih medija sporazum o priznavanju polisa osiguranja Srbije i Kosova suspendovala je upravo ministarka Tahiri, nakon čega su prištinske vlasti odlučile da se na adiministrativnim prelazima oduzimaju vozila sa tablicama KM, PR, GL, UR, PZ.

U četvrtak su zbog toga protestovali građani sa severa KIM.

Memorandum o osiguranju je, inače, prvi sporazum postignut u okviru Briselskog dijaloga, dok je pitanje registarskih tablica regulisano ranije postignutim tehničkim dogovorom.

"To je prvi sporazum ( o osiguranju) iz briselskog dijaloga od kog se jednostrano odustalo. Beograd će u narednim danima, zajedno sa posrednicima pokušati da spasi ovaj sporazum", rekao je Tanjugu izvor blizak beogradskom pregovaračkom timu dodajuići da su to u Briselu potpisali i predstavnici Prištine.

To drugim rečima znači da su i predstavnici Prištine potpisom potvrdili da upotreba tablica ostaje kao i do sada, odnosno da srpske tablice sa KiM mogu da se koriste u Pokrajini, a da sa RKS tablicama i dalje neće moći da se prelazi u centralnu Srbiju.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.