Čekajući Kupera

Izvor: RTS, 08.Okt.2011, 16:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čekajući Kupera

Srbi na barikadama čekaju sastanak Roberta Kupera sa Prištinom o stanju na prelazima Jarinje i Brnjak. Na barikadama od jutros dežuraju i Srbi koji su sinoć stigli iz Republike Srpske.

Dan nakon posete posrednika EU Beogradu Roberta Kupera, situacija na severu Kosova je nepromenjena. Svi očekuju ishod Kuperovog sastanka sa kosovskim vlastima, koji je zakazan za ponedeljak.

Kuper će Prištini predstaviti moguća >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << rešenja za Jarinje i Brnjak, koje mu je juče predočio šef beogradskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović.

Šef beogradskog pregovaračkog tima je rekao da postoje "jasni opisi budućih rešenja za probleme na Jarinju i Brnjaku" i da je o njima razgovarao sa Kuperom.

Stefanović, međutim, nije govorio o rešenjima koje je delegacija Beograda ponudila, jer se to, kako kaže, ne saopštava dok traje pregovarački proces.

Borislav Stefanović je pozvao predsednike opština sa severa Kosova i Metohije da se hitno sastanu bilo gde kako bi razgovarali o rešenjima za prelaze Jarinje i Brnjak.

Međutim, čelnici srpskih opština poručuju da još nisu dobili poziv za razgovor, kaže načelnik Kosovskomitrovačkog okruga Radenko Nedeljković. "Očekujem da ovih dana dobijemo poziv onako kako treba, a na putem medija", rekao je Nedeljković agenciji Beta.

Inače, na barikadama na severu Kosova, osim meštana, od jutros dežuraju i Srbi koji su sinoć stigli iz Republike Srpske. Oni su od barikada u mestu Rudare do mosta u Kosovskoj Mitrovici došli pešice.

"Desetak članova našeg odbora je došlo sa namerom da ovde provede određeno vreme. Ukoliko uspemo u tome da bar jednog Srbina odmenimo makar na jedno veče, da može da provede veče sa svojom porodicom, mislim da smo ispunili svoj cilj", kaže Predrag Adamović, predstavnik Odbora za pomoć Srbima iz Republike Srpske.

Barikade opstaju

Na sedam stepeni, koliko je jutros izmereno u Mitrovici, i dalje se redovno smenjuju muškarci uveče, a žene u toku dana. Ni kiša ne menja situaciju.

"Bila kiša, bio sneg, bila kiša, bio vetar - mi drugu alternativu nemamo. Samo na ovaj način. Naša država nas je malo zapostavila, ali ipak će i to doći na svoje mesto", navodi Mića Jovanović sa severa Kosova.

Kosovski ministar policije Bajram Redžepi kaže da kosovske institucije u saradnji sa Kforom i Euleksom pripremaju plan za uklanjanje barikada. Redžepi je za list Epoka rekao da barikade mogu da budu uklonjene već sada, ali da treba proceniti šta će se dogoditi posle njihovog uklanjanja.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić ne očekuje da će doći do zaoštavranja situacije sa Kforom, ne zato štu su na našoj strani, već, kako je rekao, već zato što to njima ne odgovara.

"Ljudi koji vode Kfor nisu od juče. Oni ne žele da se nalaze u neprijateljskom okruženju, kao recimo u Avganistanu", rekao je Dačić.

Ministar policije Srbije istakao je da ima nadu u to da svaki vojnik ipak najviše želi da ne upotrebi oružje. "Verujem i nadam se da se to u budućnosti neće ni dogoditi", poručio je Dačić.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.