Zlostavljanje muževa je „odmazda” za preljubu

Izvor: Politika, 16.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zlostavljanje muževa je „odmazda” za preljubu

Jagodina – Evidentno je da nasilje žena nad muškarcima postoji i da se ono, uglavnom, ogleda kroz psihičku torturu i ograničavanje kontakta sa decom, zaključak je seminarskog rada „Porodično nasilje žena nad muškarcima", čiji je autor student Filozofskog fakulteta u Beogradu Mladen Stajić (20) iz Jagodine. Stajić je svoje istraživanje već javno prezentovao na fakultetu, a, uz izvesne dopune, ono će biti publikovano u formi naučnog rada. Inače, ovaj jagodinski >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << student trenutno ima prosečnu ocenu 9,88, a budući da je ostvario pravo na tzv. ubrzano studiranje, planira da fakultet završi u 21. godini.

– U porodicama u kojima supruge sprovode pomenute oblike nasilja, najčešći povod je neverstvo supruga. Čak i tamo gde su muževi svom bračnom partneru priznali preljubu i dobili formalni „oprost greha" dolazilo je do psihičke torture – navodi Stajić za „Politiku" i ističe da muškarci s kojima je razgovarao tokom istraživanja listom smatraju da su nadležne institucije, poput Centra za socijalni rad i suda, uvek na strani žena i da se argumenti „jačeg pola" nedovoljno uvažavaju.

– Muževi koji priznaju da su trpeli nasilje postaju predmet ogovaranja i izbegavanja i bivaju izvrgnuti ruglu. Okruženje ih više ne doživljava kao „prave" muškarce – ističe Stajić i naglašava da cilj njegovog rada nije bio da potre problem nasilja muškaraca nad ženama, koje je neuporedivo učestalije, već da skrene pažnju na problem o kome se mnogo manje govori, a kojim bi mogle da se pozabave i neke od brojnih organizacija za zaštitu prava žena.

Z. Gligorijević

[objavljeno: 17/03/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.