Žene protiv nasilja: Izostaje reakcija nadležnih

Izvor: RTS, 04.Apr.2015, 15:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žene protiv nasilja: Izostaje reakcija nadležnih

Mreža "Žene protiv nasilja" saopštila je da je ubijena Ž. K. iz Jagodine, koju je na smrt pretukao suprug, u jednoj televizijskoj emisiji snimljena s "vidnim povredama na licu", ali da je izostala reakcija nadležnih organa.
Ženu staru 26 godina je pre dva dana na smrt pretukao suprug S. K. star 29 godina, dok je njihovo dvoje maloletne dece bilo u susednoj sobi, prenosi Beta.
"Razočaranje, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nevericu i ljutnju izazvala je vest da je jedan od mogućih motiva za ubistvo sumnja na prevaru, izneta u emisiji 'DNK' na TV Pink u kojoj su ubica i žrtva gostovali pre oko mesec dana", navodi Mreža "Žene protiv nasilja".
Ta organizacija pita zašto niko od urednika emisije nije prijavio nadležnim institucijama sumnju da je sada pokojna Ž. K. žrtva nasilja, umesto što se, "oglušujući se, ne samo o novinarsku etiku, već i o zdrav razum, bavio učitavanjem senzacije u muško nasilje prema ženama u svrhu sticanja profita".
"Ovaj slučaj prikazuje kako mediji mogu doprineti obnavljanju i ukorenjivanju predrasuda o muškom nasilju prema ženama. Nema pravdanja za nasilje. Za nasilje je u celosti i uvek odgovoran isključivo nasilnik", navodi se u saopštenju Mreže.
Ta organizacija pita i da li su nadležne institucije u Jagodini znale ili mogle imati saznanja o nasilju kome je bila izložena pokojna Ž. K. obzirom da se 'DNK' emituje na kanalu s nacionalnom frekvencijom.
"Ukoliko su nadležne institucije u Jagodini imale saznanja o ovom slučaju, zabrinjavajuća je činjenica da nije usledila reakcija", navodi se u saopštenju.
Mreža "Žene protiv nasilja" će se obratiti nadležnim institucijama sa zahtevom da se ova emisija 'DNK' ukine i poziva javnost na bojkot te i sličnih emisija koje "neadekvatnim izveštavanjem podržavaju predrasude o muškom nasilju prema ženama".
"Medije pozivamo da se javno ograde i osude ovakav vid izveštavanja, te da bez odlaganja započnu izveštavanje kojim poštuju dostojanstvo i ličnost žrtava nasilja, te neguju društveno odgovorno i istraživačko novinarstvo", apel je Mreže.
Ta organizacija navodi da je, svake nedelje jedna žena ubijena od strane muškog člana porodice ili od strane njoj poznatog lica, a strahuje se da je taj broj i veći jer nisu svi slučajevi nasilja nad ženama dospeli u medije.
Pogledaj vesti o: Jagodina

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Mreža: Izostala reakcija nadležnih organa

Izvor: Akter, 04.Apr.2015

Mreža Žene protiv nasilja saopštila je danas da je ubijena Ž. K. iz Jagodine, koju je na smrt pretukao suprug, u jednoj televizijskoj emisiji snimljena s "vidnim povredama na licu", ali da je izostala reakcija nadležnih organa..Ženu (26) je, kako su preneli mediji, pre dva dana na smrt pretukao...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.