Omerović: Od početka godine ubijeno 14 žena

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Apr.2015, 15:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Omerović: Od početka godine ubijeno 14 žena

Predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović izjavio je danas da je ubistvo u Jagodini jedan u nizu nasilničkih akata sa smrtnim ishodom i da je od početka godine ubijeno 14 žena.

Policijska uprava u Jagodini saopštila je danas da je uhapsila S.K (29) iz Jagodine, za koga se sumnja da je noćas oko 23 sata ubio suprugu staru 26 godina.

"Ubistvo u Jagodini, kada je muškarac od 29 godina u porodičnoj kući i u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prisustvu dece ubio suprugu, jedno je u nizu nasilničkih akata sa smrtnim ishodom koji se u poslednje vreme širi kao poplavni talas. Gotovo da nijedan dan nije protekao u miru, a da komšija nije nasrnuo na komšiju, rođak na rođaka, muž na ženu", naveo je Omerović u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

On navodi da se stanje u Srbiji, iako su domaći propisi u oblasti zaštite ljudskih prava, uključujući i kaznene zakone, usaglašeni sa evropskim standardima, pogoršava.

"U Srbiji se svakog dana dešavaju brutalna ubistva. Kao što svaka društvena pojava koja izmiče kontroli ima svoj uzrok, tako i o uzrocima nasilja u porodici i nasilja uopšte, moramo progovoriti odmah i bez odlaganja", naveo je Omerović.

On je apelovao na Ministarsvo kulture i informisanja i na Savet Regulatornog tela za elektronske medije da primenjuju Zakon o informisanju, koji ih obavezuje "da budu podrška proizvodnji medijskih sadržaja u cilju zaštite i razvoja ljudskih prava i demokratije, unapređivanja pravne i socijalne države, slobodnog razvoja ličnosti i zaštite dece i mladih, razvoja kulturnog i umetničkog stvaralaštva, razvoja obrazovanja, uključujući i medijsku pismenost kao deo obrazovnog sistema, razvoja nauke, razvoja sporta i fizičke kulture".

Omerović podseća da oni treba i da unapređuju medijski i novinarski profesionalizam, te da svako njihovo pozivanje da nisu odgovorni urednici na komercijalnim televizijama i u štampanim medijima pada u vodu pred činjenicom da su po zakonu dužni da vode računa o tome da mladi naraštaji ne odrastaju na prostakluku koji ih vodi pravo u moralni sunovrat, agresiju i u nasilje.
Pogledaj vesti o: Jagodina

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.