Zatvarajte granice, jel treba da umremo od gladi jer oni ratuju; Ono što šalju nije ni za stoku

Izvor: B92, 28.Feb.2024, 10:13

"Zatvarajte granice, jel' treba da umremo od gladi jer oni ratuju; Ono što šalju nije ni za stoku"

Iako Poljska i Ukrajina imaju zajedničkog neprijatelja, to je teško zaključiti sudeći prema onome šta se dešava na graničnom prelazu Dorohusk-Jagodin.

Naime, poljsku stranu granice blokira nekoliko desetina poljskih poljoprivrednika, koji protestuju zbog, kako kažu, poplave ukrajinskog žita i drugih proizvoda nakon liberalizacije trgovine koju je uvela EU.

"Moramo da zatvorimo granicu. Zar treba da umrem od gladi zato što su oni u ratu?", upitao je jedan poljoprivrednik >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji se pridružio demonstracijama, prenosi Politiko.

Demonstranti trenutno propuštaju samo dva kamiona svakog sata u Ukrajinu i nijedan u drugom smeru, što je napravilo kolonu dugu 11,5 kilometara na poljskoj strani, uglavnom ukrajinskih kamiona koji čekaju da se vrate kući.

Slična je situacija na svim graničnim prelazima između Poljske i Ukrajine, što sve zajedno kvari odnose Varšave i Kijeva. Oleksandr Kubrakov, zamenik ukrajinskog premijera i ministar infrastrukture, rekao je u nedelju da je 160 tona ukrajinskog žita ilegalno izbačeno iz železničkih vagona u Poljskoj tokom transporta u luku Gdanjsk - što je već četvrti takav incident.

Očekuje se sastanak dve vlade, ali je pre toga poljski premijer Donald Tusk odbioda se sastane sa izaslanstvom ukrajinske vlade, na čelu s premijerom Denisom Šmihalom, koje je doputovalo na prelaz Korcova-Krakovec kako bi pokušali da reše krizu.

Ukrajinski poljoprivrednici dovezli su tada na prelaz opremu oštećenu ruskim minama kako bi poljskim poljoprivrednicima pokazali u kakvim uslovima moraju da rade.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski u nedelju je rekao: "Kao predsednik, otvoreno kažem da je za nas vrlo važno održati naš savez s Poljskom. A ako se ne poduzmu koraci, branićemo svoje interese."

Granica je za Ukrajinu egzistencijalno pitanje. Na taj način dobija oružje i municiju - od kojih većina dolazi vozom.

Ali, poljski farmeri kažu da je to pitanje i za njih ključno. Oni osuđuju EU zbog dopuštanja uvoza ukrajinskog žita - koje je Poljska blokirala s domaćeg tržišta kršeći pravila EU. Odluka EU da pomogne Ukrajini u izvozu svoje robe putem takozvanih puteva solidarnosti kroz zemlje kao što su Poljska, Rumunija i Mađarska pomogla je da se stabilizuju cene žitarica i uljarica u EU, ali je takođe omogućila trgovcima i prerađivačima u tim zemljama da kupe jeftine proizvode umesto da pomognu u njihovom daljem izvozu.

Poljoprivrednici u područjima koja neposredno graniče s Ukrajinom videli su kako se njihovi silosi pune, a cene padaju. Nacionalne vlade, uključujući i poljsku, odgovorile su blokadom svojih domaćih tržišta.

Poljski farmer su zbog svega besni i pitaju se kako će prehraniti svoje porodicem izmiriti kredite, a tvrde i da je ono što šalju iz Ukrajine otrovno i da nije prikladno čak ni za stočnu hranu.

Neki demonstranti takođe pozivaju na zatvaranje granice i za drugu robu iz Ukrajine, poput cementa, jer Poljska gubi od Ukrajine i na tom polju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Jagodina

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"ZAR TREBA DA UMREMO OD GLADI ZATO ŠTO UKRAJINCI RATUJU?" Buknuo gnev među saveznicima, blokirana granica: "Rusi nas ubijaju, a ovo je terorizam"

Izvor: Blic, 28.Feb.2024

Poljska i Ukrajina imaju zajedničkog neprijatelja, ali to je teško zaključiti ako sudite prema onome što se događa na graničnom prelazu Dorohusk-Jagodin. Poljsku stranu granice blokira nekoliko desetina poljskih poljoprivrednika, od kojih mnogi drže crveno-bele zastave.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.