Vandali polomili 40 sadnica u Jagodini

Izvor: Glas javnosti, 09.Dec.2011, 10:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vandali polomili 40 sadnica u Jagodini

JAGODINA - U parku Pedagoškog fakulteta u Jagodini, jednom od najstarijih u Srbiji i Evropi, vandali su uništili više mladica stabala, među kojima i vrlo retkih vrsta.

Dekan Fakulteta Sretko Divljan izjavio je da su nepoznate osobe u parku, osnovanom još 1898. godine, za kratko vreme uništile 40 mladica stabala, među kojima su i neke vrlo retke vrste u svetu. On je napomenuo da stabla nisu iščupana i odnesena već polomljena, neka toliko da im više nema spasa.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti <<
Divljan je podsetio da je pre četiri godine, zahvaljujući donaciji Eurobank EFG od 6.100.000 dinara, park obnovljen a studenti kraj svakog stabla postavili staklene ploče na kojima su ispisali naziv na srpskom i latinskom jeziku i glavne osobine stabla.

Park je površine 1,67 hektara, ima 215 stabala i 40 vrsta drveća.

Osnovao ga je, zajedno sa Botaničkom baštom uz njega, prvi upravnik Muške Učiteljske škole u Jagodini Sreten Adžić i prostirao se na nekoliko hektara, da bi nekim lošim potezima bivših opštinskih i prosvetnih radnika, godinama smanjivan, podsetio je Divljan.

Smanjivanjem parka radi izgradnje drugih objekata pa i celih ulica uništena su brojna znamenita stabla, a od pre nekoliko godina i staklenik Botaničke bašte koji se nalazio ispred stare zgrade Učiteljske škole u kojem su se umnožavale biljke. Bašta koja je bila "srž svega", kako kaže Divljan, starija je i od jednog dela Botaničke bašte u Beogradu i poznata je u Evropi.

U Parku se nalaze i jedan hrast lužnjak star više od 500 godina, platan starosti 113 godina, dva stabla ginko imaju više od 44 godine, 20 stabala lešnika su visine 30 metara , a stablo gloga visoko je pet metara.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.