Vandalizam u Jagodini

Izvor: RTS, 08.Dec.2011, 11:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vandalizam u Jagodini

Vandali polomili 40 stabala mladica u botaničkom parku u Jagodini. Stabla nisu iščupana i odnesena, već polomljena, neka toliko da im više nema spasa.

U parku Pedagoškog fakulteta u Jagdini, jednom od najstarijih u Srbiji i Evropi, vandali su uništili više mladica stabala, među kojima i neke vrlo retke vrste.

Dekan Fakulteta Sretko Divljan izjavio je Tanjugu da su nepoznate osobe u parku, osnovanom još 1898. godine, za kratko vreme uništile 40 mladica stabala, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << među kojima su i neke vrlo retke vrste u svetu. Divljan je napomenuo da stabla nisu iščupana i odnesena, već polomljena, neka toliko da im više nema spasa.

Sretko Divljan je podsetio da je pre četiri godine, zahvaljujući donaciji Eurobank EFG park obnovljen, a da su studenti kraj svakog stabla postavili staklene ploče na kojima su ispisali naziv na srpskom i latinskom jeziku i glavne osobine stabla.

Park je površine 1,67 hektara, ima 215 stabala i 40 vrsta drveća. Osnovao ga je, zajedno sa Botaničkom baštom, prvi upravnik Muške Učiteljske škole u Jagodini Sreten Adžić.

U Parku se nalaze i jedan hrast lužnjak star više od 500 godina, platan starosti 113 godina, dva stabla ginko imaju više od 44 godine, 20 stabala lešnika su visine 30 metara, a stablo gloga visoko je pet metara.
Pogledaj vesti o: Jagodina

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bezumno i nepotrebno

Izvor: RTV Pink, 08.Dec.2011

Vandali polomili 40 stabala mladica u Jagodini. . . U parku Pedagoškog fakulteta u Jagdini, jednom od najstarijih u Srbiji i Evropi, vandali su uništili više mladica stabala, među kojima i vrlo retkih vrsta. .

Nastavak na RTV Pink...

Noću lome sadnice po fakultetskom parku

Izvor: Mondo, 08.Dec.2011

U parku Pedagoškog fakulteta u Jagodini za poslednjih godinu dana polomljeno je i isčupano 50 sadnica drveća, rekao je danas dekan tog fakulteta Sretko Divljan.

Nastavak na Mondo...

Vandali polomili 40 sadnica u Jagodini

Izvor: Glas javnosti, 09.Dec.2011, 10:22

JAGODINA - U parku Pedagoškog fakulteta u Jagodini, jednom od najstarijih u Srbiji i Evropi, vandali su uništili više mladica stabala, među kojima i vrlo retkih vrsta...Dekan Fakulteta Sretko Divljan izjavio je da su nepoznate osobe u parku, osnovanom još 1898. godine, za kratko vreme uništile...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.