U Nišu otkriveno  nalazište iz Konstantinovog doba

Izvor: RadioCity.rs, 20.Okt.2020, 21:14

U Nišu otkriveno nalazište iz Konstantinovog doba


Prilikom izvođenja građevinskih radova naišlo se na nepokretne arheološke nalaze. Pretpostavljamo da se radi o kasnoantičkim, ranohrišćanskim grobnicama koje su karakterističene za prostor Jagodin male. Nalazi se u sredini poznatog i zaštićenog nalazišta u porti Pantelejske crkve, nalazišta na prostoru Jagodin male i nalazišta na prostoru Konjičkog groblja, kaže Aleksandar Aleksić, arheolog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš.
Novo arheološko nalazište >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << predstavlja važno otkriće i pruža uvid u istoriju grada na čijim temeljima je Niš izgrađen. Sama činjenica da imamo još jedan objekat kulturnog, konkretno arheološkog nasleđa znači da je ta Jagodinska nekropola bila mnogo veća nego što smo mi zapravo mislili, priča Aleksić.
Nalazište je otkriveno zahvaljući savesnom građaninu i to je jedan od retkih slučajeva da nas neko obavesti o otkiću i omogući nam da ga zaštitimo i sačuvamo., priča Aleksić i dodaje da je važan odnos sa lokalnom zajednicom. Dodaje da  nedostaju podaci o pronađenim grobnicama na prostoru Jagodin male, jer ljudi ne prijavljuju otkića, zbog toga je teško ustanoviti razmere i veličine nekropole, odnosno veličinu carskog grada. Mnogo se ponosimo Konstantinom, a na svaki način pokušavamo da zaobiđemo njegove zaostavštine, odnosno zaostavštine njegovog vremena, ističe Aleksić.
Na pitanje novinarke kada bi iskopavanja mogla da počnu, Aleksić objašnjava da početak arheoloških istraživanja  zavisi od mnogo faktora pre svega od finansijskih sredstava, pisanje projekta, dozvole za iskopavanje nadležnog Ministrastva Kulture i informisanja, odnosno od komisije za izdavanje odobrenja za arheološko istraživanje. U ovom trenutku je važno zaštiti nalazište, napominje sagovornik, kako bi se valorizovali otikriveni ostaci, utvrdio stepen štete, mogućnost za očuvanje  i obezbeđivanje fizičke i pravne zaštite.
Pogledaj vesti o: Jagodina

Nastavak na RadioCity.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.