SEĆANJE NA OTPOR JAGODINACA FAŠISTIMA

Izvor: Kurir, 10.Apr.2011, 18:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SEĆANJE NA OTPOR JAGODINACA FAŠISTIMA

JAGODINA- Delegacije veterana, Ratnih vojnih invalida i Pokreta socijalista danas su položile cveće na spomen obeležje na Skveru omaldine u Jagodini, odakle su na današnji dan 1941. godine pripadnici Jugoslovenske vojske, sa dva topa pružili otpor fašističkom okupatoru koji je ulazio u Jagodinu.

Evocirajući uspomene na ovaj događaj, predsednik Gradskog odbora SUBNOR-a Jagodine Miroslav Malenović je istakao da je za ovaj događaj "saznao čitav svet posredstvom Radio >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Londona".

Britanski radio je javio da su naoružani i organizovani Jagodinci, uz podršku dva topa i posada jugoslovenske vojske, pružili otpor sa Skevera nemačkoj armadi koja je ulazila u grad 10. aprila 1941. godine, četvrti dan posle neobjavljenog bombardovanja Beograda i početka okupacije tadašnje Jugoslavije, dodao je Malenović.

Delegacije su cveće položile i na spomen kosturnicu i spomenik izginulim braniocima Jagodine u porti crkve Sveti Arhanđel Mihajlo u Jagodini.
Pogledaj vesti o: Jagodina

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.