Protest novinara zbog nerasvetljenog ubistva Pantića

Izvor: Politika, 11.Jun.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest novinara zbog nerasvetljenog ubistva Pantića

Porodica ubijenog novinara gubi nadu da će policija otkriti ubicu

Jagodina – Pomenom na ovdašnjem groblju juče je odata počast Milanu Pantiću, jagodinskom dopisniku „Večernjih novosti”, iz Pomoravlja, koji je na jučerašnji dan, 11. juna 2001. godine, mučki, s leđa, ubijen u ulazu svoje zgrade po povratku iz prodavnice u kojoj je tog jutra kupio hleb i mleko. Njegova supruga Živka i sin Nemanja izražavaju sumnju da će ubice i nalogodavci >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ikad biti otkriveni i da se njihova nada u rasvetljenje Milanovog ubistva, nažalost, polako gasi.

– Nesrećna su društva u kojima se nekažnjeno ubijaju novinari. Zato političare, kako beogradske, tako i ove jagodinske, koji danas više nego ikad govore o evropskoj budućnosti Srbije, podsećamo da, dok ne budu razrešena ubistva Slavka Ćuruvije, Milana Pantića i okolnosti pod kojima je iz života otrgnuta Radoslava Dada Vujasinović, nema ni slobode štampe, ni evropske budućnosti Srbije – naglasio je Nino Brajević, predsednik Udruženja novinara Srbije, ispred spomen-ploče postavljene na mestu zločina.

Neposredno pred dodelu ovogodišnje Nagrade za novinarsku hrabrost „Milan Pantić”, novinari su na desetak minuta, u svojevrsnom performansu, zaustavili saobraćaj u centru Jagodine noseći transparent „Pronađite ubice novinara!”, simbolično opkolivši jedno od dežurnih policijskih vozila koje je obezbeđivalo ovaj protestni skup.

Ovogodišnji, sedmi, ravnopravni laureati plakete „Milan Pantić”, koja nosi i novčani deo, jesu Dragana Zečević, dopisnik „Večernjih novosti” iz Kuršumlije koja je nagradu zaslužila svakodnevnim hrabrim izveštavanjem sa Kosova, posebno u kriznim situacijama, i Darko Dimitrijević, urednik Radio Goraždevca, kraj Peći, koji je svojim novinarskim radom javnosti širom Srbije iznosio istinu o životu Srba u njihovim kosovskim enklavama. Njima su plakete uručili sin ubijenog novinara Nemanja Pantić, i Milan Popović, urednik dopisničke redakcije „Večernjih novosti”.

R. Milanović

[objavljeno: 12/06/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.