Poništiti privatizaciju i podeliti imovinu

Izvor: RTS, 11.Feb.2009, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poništiti privatizaciju i podeliti imovinu

Nekoliko stotina radnika tri privatizovane firme iz Jagodine, Ćuprije i Kragujevca protestovalo je na glavnom trgu u Jagodini, nezadovoljno privatizacijom i gubitkom radnih mesta.

Nekoliko stotina radnika tri privatizovane firme iz Jagodine, Ćuprije i Kragujevca protestovalo je na glavnom trgu u Jagodini zbog nezadovoljstva privatizacijom i gubitkom radnih mesta.

U protestu su bili radnici Trgovinske kompanije "Morava" iz Jagodine, Grafičkog preduzeća "Mladost" >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << iz Ćuprije, Konfekcije "22.decembra" i Centra za mala preduzeća iz Kragujevca.

Oni su, u pratnji policije, sa transparentima, prošetali ulicama grada, a na mitingu ispred nekadašnje Robne kuće "Morava" govorili su predstavnici Sindikata ovih, nekada veoma poznatih pomoravskih i šumadijskih firmi, okrivljujući pre svega Agenciju za privatizaciju i nemoć države da spreči, kako su istakli, "nezakonitu privatizaciju i pljačku društvene imovine".

Poništiti privatizaciju, podeliti imovinu 

Predsednik Udruženja malih akcionara "Morave" Milorad Jeremić je istakao da manjinski akcionari i radnici "Morave" traže poništenje privatizacije i podelu imovine (manjinski akcionari sada imaju oko 25 odsto), a ukoliko ovi uslovi ne budu ispunjeni, podneće tužbu Međunarodnom sudu za ljudska i manjinska prava u Strazburu.

Jeremić je ocenio da je "Morava" poklonjena a ne prodata. "U najelitnijem delu grada prodato je 37 lokala, Robna kuća i 30.000 kvadratnih metara zemljišta, za 1.196.000 evra, a procenjeni su na deset puta veću sumu".

Predsednik udruženja je podsetio da je među objektima čija je vrednost procenjena na "nula" i lokal "Jagodinka" površine 134 kvadratna metra u centru grada, koja je sada iznajmljen za mesečnu kiriju od 7.000 evra.

Manjinnski akcionari, dve i po godine od privatizacije, pokušavaju da ukažu na brojne propuste, ali bezuspešno.

"Slali smo pisma na adrese preko 30 državnih institucija, uključujući i predsednika države i  premijera, u septembru prošle godine podneli smo krivičnu prijavu protiv većinskog vlasnika, ali svi kupuju vreme", rekao je Jeremić.
Pogledaj vesti o: Jagodina

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.