Pola veka Muzeja naive u Jagodini

Izvor: Blic, 03.Apr.2010, 01:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pola veka Muzeja naive u Jagodini

Muzej naivne i marginalne umetnosti iz Jagodine (MNMU) obeležiće 50 godina postojanja nizom aktivnosti u zemlji i svetu, a vrhunac će biti šestomesečna izložba „Marginalna umetnost Srbije”, koja će od oktobra biti postavljena u Rimu i Parizu.

Druga bitna aktivnost je otvaranje Međunarodnog salona MNMU u Beton hali u Beogradu, koje je takođe predviđeno za oktobar, rekla je direktorka MNMU Nina Krstić na konferenciji za novinare u Ministarstvu kulture Srbije. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << MNMU je u februaru i martu učestvovao na svetskom trijenalu u Bratislavi sa izložbom „Naivna i marginalna umetnost Srbije” koja je bila postavljena u Ministarstvu kulture Slovačke. Prema rečima Nine Krstić, autorke ove izložbe, Srbija je na trijenalu u Bratislavi, „prestonici razvoja naivne i marginalne umetnosti”, imala najbolju zastupljenost me]u zemljama koje su učestvovale - predstavljalo ju je šest autora sa ukupno 25 radova. MNMU je prva muzejska ustanova za naivnu umetnost u Srbiji i osnovana je 1960. godine u Jagodini, pod nazivom Galerija samoukih likovnih umetnika. Od 1985. godine institucija se zove Muzej naivne umetnosti, a naziv je 2007. godine dopunjen rečju „marginalna”.
Pogledaj vesti o: Jagodina

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.