Počinju 42. Dani komedije u Jagodini

Izvor: Blic, 20.Mar.2013, 15:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinju 42. Dani komedije u Jagodini

U Jagodini danas počinje 42. pozorišni festival "Dani komedije" (20-27. 3), a prva takmičarska predstava biće "Sumnjivo lice" Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda.

Predsednik Upravnog odbora Festivala Dobrica Milićević rekao je da je sve spremno za početak festivala i najavio da će današnji dan biti u znaku "festivala smeha".

U prepodnevnim satima diližansa sa Jovančom Micićem, Juliškom, Čovekom s nogom, u izvođenju glumaca Gradskog pozorišta >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << iz Jagodine, vozila je ulicama grada.

Planirano je i druženje dece iz jagodinskih vrtića sa glumcima ispred Centra za kulturu, a kočije sa čuvenim Jagodincem Jovančom voziće i u popodnevnim satima kroz grad.

"U 19 sati u holu Kulturnog centra biće otvorena izložba posvećena Oliveri Marković, jednoj od naših dobitnica nagrade za životno delo. U 20 sati Festival će zvanično otvoriti ministar kulture Bratislav Petković", rekao je Milićević.

Selektor ovogodišnjeg festivala reditelj Jug Radivojević izabrao je sedam takmičarskih predstava.

U četvrtak 21. 3. biće prikazana predstava "Sluga dvaju gospodara" Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, a u petak "Čudo u Poskokovoj Dragi" u izvođenju glumaca Narodnog pozorišta iz Subotice.

Karte za festivalski program već su rasprodate. Dobrica

Milićević rekao je da za ovaj

festival i pored teške finansijske situacije problem nije novac, već

mali broj mesta u pozorišnoj sali i dodao da su Dani komedije jedinstven festival u Srbiji jer 42 godine promovišu žanr komedije i ne odustaju od te precizne koncepcije.

Zatim slede "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja" Narodnog pozorišta iz Sombora (23. 3) i "Građanin plemić" (24. 3) Narodnog pozorišta Prištine, sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

U ponedeljak (25. 3) na programu je predstava "Do gole kože" Teatra Joakim Vujić iz Kragujevca a sedme i poslednje takmičarske večeri (26.3) biće izvedena "Zona Zamfirova" Pozorišta na Terazijama.

U čast nagrađenih, na zatvaranju festivala 27. marta, glumci Favi teatra iz Beograda odigraće predstavu "Divan dan" u režiji Slavenka Saletovića.

Jug Radivojević rekao je da je u izboru festivalskog programa odgledao 24 predstave i da će žiri "biti u problemu, jer je produkcija izuzetno visokog kvaliteta.

Moram da priznam da me je iznenadila ovogodišnja produkcija, s obzirom da je situacija poznata.

Predstave koje su izabrane, zaista mogu da služe na ponos našem teatru".

On je dodao da će biti izvedeno manje predstava domaćih autora, ali da to ne znači krizu dramskog stvaralaštva, već da se pozorišta zbog manjka novca radije opredeljuju za komade stranih pisaca.

Žiri ovogodišnjih "Dana komedije" u sastavu: reditelj Egon Savin (predsednik žirija), i glumci Ljiljana Blagojević i Slobodan Tešić (predstavnik grada domaćina) odlučivaće o najboljoj predstavi koja će dobiti nagradu "Mija Aleksić", kao i o najboljim glumačkim ostvarenjima i najboljoj režiji kojima će pripasti statueta Ćuran.

Žiri će dodeliti i nagrade za najbolje mlade glumce, najbolju epizodnu ulogu, najbolju kostimografiju i scenografiju. Najsmešnija predstava po oceni publike dobiće nagradu "Miodrag Petrović Čkalja" i statuetu "Jovanča Micić".

Glumici Jelisaveti Seki Sablić, ovogodišnjoj dobitnici nagrade za životno delo "Zlatni ćuran", statueta će biti uručena na zatvaranju festivala, 27. marta, na Svetski dan pozorišta.

Povezane vesti: "Kumovi" Dušana Kovačevića najbolja na "Danima komedije" Otvoreni Dani komedije, Mileni Dravić uručen "Zlatni ćuran" Završnica Dana komedije Dušan Kovačević sutra otvara "Dane komedije" Dušan Kovačević otvara Dane komedije
Pogledaj vesti o: Jagodina

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Počinju 42. "Dani komedije" u Jagodini

Izvor: Akter, 20.Mar.2013

U Jagodini danas počinje 42. pozorišni festival "Dani komedije", a prva takmičarska predstava biće "Sumnjivo lice" Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.