Dani komedije u Jagodini od srede 42. put

Izvor: Politika, 18.Mar.2013, 16:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dani komedije u Jagodini od srede 42. put

BEOGRAD – Predsednik Upravnog odbora Dana komedije u Jagodini Dobrica Milićević istakao je danas, uoči početka 42. festivala, da je to jedinstvena manifestacija koja se u startu odlučila za jedan žanr i decenijama ne odustaje od te precizne koncepcije.

I ove godine, od 20. do 27. marta, ponudićemo sedam predstava u takmičarskom programu i jednu u čast nagrađenih, najavio je Milićević na konferenciji za novinare u Narodnom pozorištu u Beogradu.

„Sva naša pozorišta >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i svi glumci vrlo se ponose nagradama sa ovog festivala”, rekao je on, dodajući da će ovoga puta predsednik žirija biti reditelj Egon Savin, a članovi glumci Ljiljana Blagojević i Slobodan Tešić.

Milićević je napomenuo da i pored teške finansijske situacije, najveći problem za Dane komedije nije novac već broj mesta u sali. „Zamerio sam se mnogima koji mi traže karte, a sve je već rasprodato”, rekao je on.

Selektor Jug Radivojević izjavio je da je gledao 24 komedije i da je s obzirom na krizu pozitivno iznenađen i njihovim brojem i kvalitetom.

„Odabrao sam sedam ansambl predstava koje mogu da služe na ponos našem teatru, jer su i produkciono i kreativno na visokom nivou. Publika će uživati, a žiri će biti na muci”, rekao je on.

Kao što je već objavljeno, festival otvara Nušićevo „Sumnjivo lice” Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Slede „Sluga dvaju gospodara” (Srpsko narodno pozorište), „Čudo u Poskokovoj dragi” (Narodno pozorište Subotica), „Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja” (Narodno pozorište Sombor), „Građanin plemić” (Narodno pozorište Priština u Kosovskoj Mitrovici), „Do gole kože” (Knjaževsko-srpski teatar Kragujevac) i „Zona Zamfirova” (Pozorište na Terazijama).

U čast nagrađenih gostovaće privatni Favi teatar (Beograd) sa komedijom „Divan dan” Stevana Koprivice, što je, kako je napomenuo selektor, jedini tekst savremenog domaćeg pisca na ovogodišnjem festivalu .

On je ukazao da se pozorišta radi smanjivanja troškova pre odlučuju za klasike ili strane autore, a ne za praizvedbe aktuelnih domaćih pisaca.

Na konferenciji je predstavljena monografija „Festival Dani komedije” koju je priredio novinar Živorad Đorđević.

Teatrolog Radomir Putnik ocenio je da će pozorišni istraživači i istoričari biti zadovoljni podacima iz ove knjige koji daju ne samo presek festivala u Jagodini, nego i širu sliku razvoja našeg pozorišta u protekle četiri decenije.

Đorđević je izjavio da prati Dane komedije od početka, prvo kao novinar, a bio je i organizator, član žirija...

„Shvatio sam da kada se posle osam dana uzbuđenja festival završi, počinje opasnost da se sve zaboravi jer je pozorište takav medij, prolazan. Godinama sam skupljao građu, a pomogli su mi i mnogi sa svojim ličnim arhivama, da sve ovo sačuvamo od zaborava”, rekao je on.

Tanjug

objavljeno: 18.03.2013.
Pogledaj vesti o: Jagodina

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Najživlji pozorišni žanr na ovim prostorima

Izvor: Danas, 18.Mar.2013

Predstava „Sumnjivo lice“ Branislava Nušića u režiji Jagoša Markovića i izvođenju Jugoslovenskog dramskog pozorišta otvoriće sutra 42. Pozorišni festival Dani komedije u Jagodini, dok će takmičarski program zatvoriti „Zona Zamfirova“ Pozorišta na Terazijama u režiji Kokana Mladenovića....

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.