Pet firmi zainteresovano za Kablove

Izvor: B92, Tanjug, 30.Mar.2009, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pet firmi zainteresovano za Kablove

Jagodina -- Za kupovinu Industrije kablova u Jagodini zainteresovane su tri kompanije iz Rusije, kao i firme iz Švajcarske i Austrije.

Predsednik sindikata Kablova Dragan Rajić precizirao je da su to Irkutskabel, Sibkabel i Energokomplet iz Rusije, Mineck iz Švajcarske i Atek iz Austrije. Rajić, koji je i član tenderske komisije Agencije za privatizaciju, naveo je da je Irkutskabel, koji je u sastavu Holdinaga SUAL, najvećeg proizvođača aluminijuma na svetu, i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 2004. otkupio tendersku dokumantaciju.

Ta firma je zajedno sa Kirs kabelom, koji je takođe u sastavu SUAL, 2003. godine uputila pismo o namerama tadašnjem Ministarstvu za privredu i privatizaciju, podsetio je Rajić.

Većinski vlasnik Ateka Mirko Kovač posetio je Industriju kablova 6. marta, s namerom da se lično upozna "u kakvom je stanju". Kovač je ranije izjavio da bi Kablove kupio zajedno sa RTB Bor.

Signali stižu i od nemačko-belgijske kompanije Eurokabl, holandskog Draka ali i vlasnika rudnika bakra iz Zambije, koji su se za kupovinu Kablova interesovali i pre četiri godine.

Te kupce su tada, procenjuju u Inustriji kablova, od kupovine odvratili dugovi od preko 100 miliona evra, koji su sada otpisani, a posebno dug prema jednoj firmi iz Beograda nastao u vreme sankcija.

U Kablovima tvrde da je to "naduvan" dug i da "niko tačno ne zna koliki je zapravo".

Rusi su se izjasnili da su zainteresovani za energetske i telekomunikacijske kablove, lak žicu, kablovski pribor i provodnike, namenjene tržištu Rusije, bivših država Sovjetskog Saveza i Evropske unije.

Rajić je napomenuo da je Skupština Industrije kablova donela odluku da se cena za 99,35 odsto društvenog kapitala firme, 56 miliona evra kolika je bila do poništenja trećeg tendera marta ove godine u Agenciji za privatizaciju, sada prepolovi i da se kupcu da mogućnost da plati u šest godišnjih rata, "što je dodatno pobudilo interes kupaca".

On je rekao da je Kablove od 2006. godine, "po raznim osnovama" napustilo oko 1.600 radnika a da ih oko 600 čeka odlazak prema stimulativnom socijalnom programu Vlade Srbije.

"Oni su se po stimulativnom programu vlade, za odlazak izjasnili krajem novembra prošle godine, ali novac još nije stigao", precizirao je Rajić.

On je dodao da očekuje da agencija, već prvih dana aprila, raspiše novi tender za prodaju "Kablova", pod novim uslovima, "jer je to u agenciji obećano".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.