Obeležena godišnjica smrti Pantića, novi detalji u istrazi

Izvor: N1 televizija, 11.Jun.2016, 15:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležena godišnjica smrti Pantića, novi detalji u istrazi

Porodica ubijenog novinara Milana Pantića iz Jagodine je, povodom obeležavanja 15 godina od ubistva, predložila da se nagrada za novinarsku hrabrost "Milan Pantić" ustupi porodici, kako sećanje na žrtvu ne bi počelo da bledi i navela da je nedodeljivanje nagrade korak ka tome.

Nagrada "Milan Pantić", koju dodeljuju "Večernje novosti", ove godine po prvi put nije dodeljena, jer je, kako stoji u obrazloženju, stiglo sedam predloga, među kojima i nekoliko koji zaslužuju >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << pažnju, ali nijedan nije poseban i značajan toliko da zaslužuje nagradu sa imenom čoveka koji je svoju novinarsku hrabrost platio životom.

"Pozivam članove žirija da se novinarska nagrada "Milan Pantić" formalnopravno ustupi porodici, kako narednih godina ne bismo dolazili u situaciju da bilo ko baca senku na ime mog oca i da žrtva koju je podneo za slobodu novinarstva u Srbiji bude bačena u drugi plan. Nerazumevanje pojedinaca ko je bio Milan Pantić, lične sujete i animoziteti, doveli su nas do toga da je čuvanje sećanja na njega ozbiljno ugroženo", kazao je Milanov sin Nemanja Pantić.

On je u ime porodice izrazio veliko nezadovoljstvo što sećanje na njegovog oca počinje da bledi.

Dmitrović o nagradi "Milan Pantić"

Direktor "Večernjih novosti" Ratko Dmitrović, istakao je da će, ukoliko porodica pokrene tu inicijativu, kompanija o tome odlučiti, jer je ona ustanovila nagradu.

"Davati nagradu samo da bi bila dodeljena veća je greška nego ne dodeliti je, s obzirom na kandidate koji su predloženi. Odluka žirija da se nagrada ove godine ne dodeli ispravna je i zaista mi je žao zbog stava porodice", rekao je Dmitrović.

On je rekao i da pomak u istrazi daje određenu nadu, ali da nije optimista kad je reč o rešavanju ovog slučaja. Dmitrović je naveo da je važno da se slučaj reši, ne samo zbog porodice i samog čina, već i da bi se dokazalo da se ubistvo novinara ne isplati.

Matić: Komisija došla do konkretnijih podataka

Komisija za istraživanje ubistava novinara došla je u poslednjih nekoliko meseci do više konkretnijih podataka u slučaju ubistva dopisnika Večernjih novosti Milana Pantića, rekao je predsednik te komisije Veran Matić.

"To su prvi konkretni podaci, konkretniji od mnogih koje smo imali u proteklih 15 godina...Bliži smo egzekutorima u ovom trenutku nego nalogodavcima, ali nalogodavci će u nastavku istrage biti mnogo prepoznatljiviji, ako se utvrdi da su to zaista ljudi kojima smo na tragu", rekao je Matić.

On je dodao da je Radna grupa, koja radi pojačano u odnosu na prošlu godinu, veoma često nailazila na vidljive situacije da se tragovi namerno usmeravaju u drugim pravcima.

"Nastojaćemo da se istraga pojača sa tužilačke strane", rekao je Matić i dodao da je nezahvalno govoriti o rokovima i činjenicama.

UNS: Ubili su ga oni koji su se plašili njegovog rada

Povodom zahteva porodice Milana Pantića da joj se ustupi pravo na izbor dobitnika nagrade,član Uprave Udruženja novinara Srbije (UNS) i dobitnik Nagrade za novinarsku hrabrost "Milan Pantić" za 2004. godinu Živojin Rakočević, izjavio je da UNS podržava želju porodice da dobije više udela u odlučivanju prilikom dodele nagrade,saopštio je UNS.

"Za ovih 15 godina UNS se borio da se dokaže istina kada je u pitanju ubistvo Milana Pantića. Vrlo je važno što sada imamo naznake da bi moglo biti pomaka u istrazi. Milan Pantić je čovek koji je pomislio da je došla sloboda i da može da piše i istražuje slobodno. Ubili su ga oni koji su se plašili njegovog rada. Zločin je izvršen u malom mestu gde se sve zna i zbog toga je on još strašniji", rekao je Rakočević na obeležavanju godišnjice ubistva Pantića u Jagodini.

Milan Pantić je ubijen 11. juna 2001. godine sa više udaraca tupim predmetom u glavu, u ulazu zgrade u kojoj je živeo sa porodicom, dok se rano ujutro vraćao iz prodavnice. On je pisao o malverzacijama u Jagodinskoj pivari i cementari u Popovcu.

Pomenu na jagodinskom groblju prisustvovala je porodica, prijatelji i kolege novinari iz Jagodine i predstavnici novinarskih udruženja u Srbiji, koji su zatim položili cveće na spomen ploču na mestu ubistva i na bistu Milana Pantića na istoimenom trgu u blizini zgrade u kojoj je Pantić živeo.

Izvor: N1
Pogledaj vesti o: Jagodina

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Porodica Milana Pantića traži da joj se ustupi odlučivanje o nagradi

Izvor: Beta, 11.Jun.2016

Porodica ubijenog novinara Milana Pantića iz Jagodine danas je, povodom obeležavanja 15 godina od ubistva, predložila da se nagrada za novinarsku hrabrost  "Milan Pantić" ustupi porodici kako sećanje na žrtvu ne bi počelo da bledi i navela da je nedodeljivanje nagrade korak ka tome.Nagrada "Milan...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.