Hakeri došli do matičnih brojeva građana

Izvor: RTS, 11.Dec.2014, 18:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hakeri došli do matičnih brojeva građana

Grupa hakera je došla do jedinstvenih matičnih brojeva građana Srbije. Prema preliminarnim podacima MUP-a i tužilaštva, nije reč o državnim bazama, već se pretpostavlja da su podaci uzeti iz privatnih baza marketinških agencija i onih koji prave ankete.

Grupa mladića, kažu da imaju nešto više od 19 godina, tvrdi da imaju gotovo sve podatke o stanovnicima Srbije - šta rade, gde žive, koji su im brojevi telefona.

Kao dokaz poslali su tabele sa podacima o >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << žiteljima Novog Beograda, Voždovca, Novog Sada i Jagodine.

Odeljenje za visokotehnološki kriminal MUP Srbije saopštilo je da baze, za koje su pojedini mediji naveli da su iz njih ukradeni jedinstveni matični brojevi građana, nisu baze MUP-a Srbije.

Policija, kako se navodi, nastavlja rad na tom slučaju, ispitujući da li su u pitanju baze nekih drugih državnih organa ili baze nastale prikupljanjem podataka građana prilikom anketiranja.

Stručnjak za informacione tehnologije Vojislav Gašić za RTS kaže da mu podaci o krađi matičnih brojeva građana zvuče kao nešto što je uobičajeno i što se dešava svakoga dana.

"Građani nemaju podataka o tome, ali kada se dese neki ovakvi incidenti, naravno da su uznemireni", rekao je Gašić. 

Postavio je pitanje kako su marketinške agenciej došle do podataka koje ne bi smele da imaju. 
Pogledaj vesti o: Jagodina

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Hakovani matični brojevi građana

Izvor: B92, 11.Dec.2014

Grupa hakera došla je do jedinstvenih matičnih brojeva građana Srbije. MUP Srbije je saopštio da baze iz kojih su matični brojevi ukradeni nisu baze MUP Srbije...Odeljenje za visokotehnološki kriminal MUP Srbije, kako se navodi, nastavlja rad na tom slučaju, ispitujući da li su u pitanju baze...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.