Hakovani matični brojevi građana

Izvor: B92, 11.Dec.2014, 19:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hakovani matični brojevi građana

Grupa hakera došla je do jedinstvenih matičnih brojeva građana Srbije. MUP Srbije je saopštio da baze iz kojih su matični brojevi ukradeni nisu baze MUP Srbije.

Odeljenje za visokotehnološki kriminal MUP Srbije, kako se navodi, nastavlja rad na tom slučaju, ispitujući da li su u pitanju baze nekih drugih državnih organa ili baze nastale prikupljanjem podataka građana prilikom anketiranja.

Ranije danas, medijima je dostavljeno saopštenje "petorice srpskih hakera" >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u kojem se navodi da su provalili u državni sistem i uzeli jedinstvene matične brojeve skoro svih građana Srbije.

"Držimo celu Srbiju u šaci. Imamo gotovo sve podatke o srpskim stanovnicima počevši od JMBG-a, pa do toga šta rade, gde žive, brojeve telefona", navedeno je u mejlu koji je dobio Tanjug.

Hakeri su kao jedan od razloga objavljivanja naveli i taj da "država treba da vidi i posle više upozorenja shvati da im je zaštita sistema slaba i da oko toga moraju da povedu još mnogo računa", preneo je Blic.

Stručnjak za informacione tehnologije Vojislav Gašić je za RTS rekao da mu podaci o krađi matičnih brojeva građana zvuče kao nešto što je uobičajeno i što se dešava svakoga dana.

"Građani nemaju podataka o tome, ali kada se dese neki ovakvi incidenti, naravno da su uznemireni", rekao je Gašić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.