Freske nas vraćaju u 14. vek

Izvor: Vesti-online.com, 16.Avg.2014, 13:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Freske nas vraćaju u 14. vek

Minhenski hram Svetog Jovana Vladimira kralja srpskog dobija posle dosta godina konačni unutrašnji izgled pravoslavne bogomolje upotpunjen freskama. Posao freskopisanja minhenskog hrama, koji obavlja osmočlana ekipa iz Jagodine, započeo je 9. januara i trebalo bi da bude završen do kraja godine ili do pravoslavnog Božića.

Priprema fresaka: Đorđe Savić i Dalibor Stanković

 

Pre povratka u otadžbinu, gde ostaju do jeseni kada se ponovo vraćaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << u Minhen, freskopisci su u Minhenu privodili kraju planirani deo posla. Stanoje Bogićević je glavni čovek u osmočlanoj grupi koju još čine Bojan Aničić, Đorđe Savić, Dalibor Stanković, Ivan Vasiljević, Igor Jonić, Nenad Nešović i Darko Vasić. U odsustvu glavnog majstora koji je u zavičaju slavio krsnu slavu, Bojan Aničić je objasnio neke detalje ovog zanimljivog posla u Minhenu.

 

Deo završnog freskopisa

- Freskopisanje u Minhenu radimo u grčko-vizantijskom stilu seko tehnikom, koja znači nanošenje akrilne boje na suvu pripremljenu podlogu, odnosno zid - objašnjava Bojan Aničić koji se ovim poslom bavi od 2001. godine. Ekipu čine iskusni freskoslikari i ikonopisci.

- Dvojica su profesori likovnog vaspitanja: Đorđe Savić i Dalibor Stanković, dok se ostali ovim poslom bave od 10 do više od 20 godina. Najviše iskustva ima Stanoje Bogićević koji se freskopisanjem i ikonoslikanjem bavi od 1993. godine. Kod nas postoji podela posla, tako da svako radi svoj deo. Jednu grupu čine crtači a drugu slikači, pa opet imamo podelu na one koji na freskama rade lice, haljine, pozadinu, pozlaćeni oreol - pojašnjava Bojan Aničić.

Dr Dragan Nagorni je istoričar umetnosti i stručnjak za pravoslavno freskoslikarstvo. U Minhenu je održao nekoliko predavanja za naše ljude na kojim je govorio o specifičnostima ikonoslikarstva i freskopisanja u srpskim manastirima 12. i 13. veka.

  Rad na suvom malteru: Nenad Nešović i Bojan Aničić

 

Imao je priliku da pogleda ono što su do sada radili freskopisci iz Jagodine u Minhenu. Dr Nagorni kaže da je na zidovima hrama Sv. Jovana Vladimira kralja srpskog evidentan vizantijski duh koji znači i vraćanje u 14. vek i ističe da su freske u minhenskom hramu urađene korektno, a boje su skladne i deluju sveže.

 

Oslikali više od 30 crkava

Ova grupa freskopisaca i ikonoslikara do sada je radila u više od 30 crkava i manastira u Srbiji. Najviše crkvenih objekata oslikali su u Braničevskoj eparhiji, iako su radili i u drugim delovima Srbije. Kada govore o do sada urađenom poslu, navode kao primer crkve u Požarevcu, Despotovcu i Kučevu. Ikone za ikonostase u crkvama radili su po Republici Srpskoj, a prvi izlazak u inostranstvo bilo je oslikavanje crkve u Filingenu u Nemačkoj. Posao u Minhenu drugi im je u Nemačkoj.
Pogledaj vesti o: Jagodina

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.