Da li Parada ima podršku vlasti?

Izvor: B92, 17.Avg.2011, 13:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li Parada ima podršku vlasti?

Beograd, Jagodina -- Vladajuća koalicija za sada nejedinstvena o održavanju Parade ponosa. Pojedini ministri pružaju podršku, Dragan Marković daje homofobne izjave, a većina - ćuti.

Na dogovoru na državnom nivou insistiraju socijalisti, čiji lider Ivica Dačić traži da se o tome izjasne i predsednik Srbije, Vlada i gradonačelnik Beograda.

U Vladi nisu sigurni da li će se o tome odlučivati, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a član vladajuće koalicije Dragan Marković Palma danas je još direktniji - traži zabranu održavanja, kako kaže, "parade srama".

Hoće li i ove godine ministri i članovi Vlade biti u Povorci ponosa? Svetozar Čiplić, Marko Karadžić i Milica Delević 2010. i javno su kao tadašnji vladini zvaničnici podržali Paradu ponosa, šetajući sa pripadnicima LGBT populacije.

Ministar kulture Predrag Marković kaže da njegova podrška ovoj populaciji nije sporna, ali i da ne zna da li će Vlada uopšte raspravljati o ovoj temi.

"Ako me pitate da li ja lično podržavam, ja imam puno razumevanje već godinama za tu populaciju, ali to su odluke koje donosi vlada ako uopšte bude predmet odlučivanja u vladi", kaže Marković.

Juče su podršku pravu LGBT populacije da održi svoj skup dali i ministar policije Ivica Dačić i ministar za ljudska prava Milan Marković.

"Srbija sada ima preča posla od parade srama"

Dragan Marković Palma, član vladajuće koalicije, bio je najkonkretniji. Traži od Vlade da ne dozvoli njeno održavanje.

On kaže da njegova stranka nikada nisje pozivala na nasilje i krvoproliće, ali da nikada neće podržati Paradu ponosa tj. "paradu srama".

Lider Jedinstvene Srbije je najavio i da će od Vlade Srbije tražiti da ne dozvoli njeno održavanje jer, kako je naveo, "Srbija sada ima preča posla".

Marković je ovako reagovao i na najavu Gej strejt alijanse da će protiv njega podneti tužbu "zbog homofobije, diskriminacije i povrede ravnopravnosti".

U pisanoj izjavi Marković je naveo da njegova Jedinstvena Srbija nikada neće podržati nešto što je neprirodno i što ne prihvata ni Srpska pravoslavna crkva kao ni ostale verske organizacije u Srbiji".

On navodi da je "homoseksualizam do pre 20 godina smatran bolešću, ne prema tumačenju Dragana Markovića Palme, već Svetske zdravstvene organizacije, ali je pod pritiscima moćnih lobija, skinuta sa liste bolesti".

Palma je ponovio da se njegova stranka zalaže za zdravu porodicu, koja podrazumeva da se deca rađaju u braku muškarca i žene, a ne da budu deca "surogat porodice" u kojoj će "dve osobe istoga pola glumiti mamu i tatu, a razlikovati se samo po boji kose. Nosiće istu garderoba i brijati bradu i brkove".

"JS se bori protiv bele kuge, pomaže porodici i deci raznim aktivnostima, jer smo svi mi porodični ljudi koji se zalažu za sklapanje brakova u kojima deca neće biti uskraćena za mogućnost da im roditelji budu osobe različitog pola", navodi Marković.

On iznosi ocenu da "samo to može biti zdrava budućnost Srbije, a ne homoseksualizam".

Gradonačelnik Jagodine je rekao da njegova stranka nikada nije pozivala na nasilje i krvoproliće i da to neće činiti ni ovom prilikom, ali kaže: "JS kao politička stranka imamo pravo na svoj stav".

Marković dodaje da je razlika između JS i drugih "što mi nismo 'licemeri' koji jedno misle a drugo kažu i što nikada nećemo reći da podržavamo 'paradu ponosa' kako ju gej populacija zove, odnosno 'paradu srama' kako je zovemo mi".

"Imajući u vidu da Srbija ima preča posla i da sada nije trenutak da se kompletna pažnja javnosti skreće održavanju ove 'parade srama' JS "traži od Vlade da ne dozvoli njeno održavanje u Beogradu", stoji u pisanoj izjavi lidera Jedinstvene Srbije.

SNS: Lična i slobodna stvar svakog pojedinca

Srpska napredna stranka smatra da je učešće u "Paradi ponosa" lična stvar svakog pojedinca, izjavila je članica Predsedništva te stranke Zorana Mihajlović.

"Svako ima pravo da u tome učestvuje ili ne. To je lična stvar svakog građanina ove zemlje", rekla je Mihajlovićeva.

Ona je dodala da za SNS postoje mnogo ozbiljniji problemi kojima svi treba da se bave, nego što je to priča o održavanju "Parade ponosa".

Mihajlovićeva je navela i da je posao policije da se brine o bezbednosti, pa i o bezbednosti na "Paradi ponosa", dodajući da je tako u svim zemljama.

Organizatore ne iznenađuje ćutanje

Ćutanje većine političara, kako iz vlasti tako i iz opozicije, za organizore nije iznenađenje. Sve stranke će kažu kalkulisati sa podrškom Paradi, jer ulazimo u izbornu godinu.

Organizatori ipak očekuju jasnu podršku predsednika Srbije, gradonačelnika i predsednice parlamenta. Od te podrške zavisi i obezbeđivanje Parade. Bar tako tvrdi ministar policije.

"Ono što jeste apsurno je da ministar Dačić tu izjavu daje dok stoji pored Palme koji daje potpuno suprotnu izjavu, ali mene nekako ne plaši ta Palmina izjava. Jeste da je glupa, nije na mestu, on prosto treba da se edukuje, da pročita da li je to bolest ili nije, pa će tek onda imati validnost i političku težinu", kaže Boban Stojanović iz Organizacionog odbora Parade ponosa 2011.

Dok većina političara ćuti, Inicijativa mladih za ljudska prava pozvala je državne organe da pokažu političku volju i pruže podršku održavanju predstojeće "Parade ponosa".

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić upozorila je da predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma svojom izjavom neravnopravnost, mržnju i netrpeljivost prema LGBT populaciji, što je zabranjeno Ustavom i zakonima Srbije.

Ona je navela da je reč o homofobnoj izjavi kojom se homoseksualnost naziva bolešću i negira pravo seksualnih manjina na mirno okupljanje.
Pogledaj vesti o: Jagodina,   Parada ponosa

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.