Italijani finansiraju autoput od Beograda do Rumunije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jan.2009, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Italijani finansiraju autoput od Beograda do Rumunije

VRŠAC - Ministar za infrastrukturu Srbije Milutin Mrkonjić najavio je danas u Vršcu da će sutra biti izabran generalni direktor Jat Ervejza. On je dodao da će autoput od Beograda, preko Vršca ka Rumuniji finansirati i italijanski biznismeni. Takođe, istakao je i da će država, kao odgovor na svetsku ekonomsku krizu, ove godine uložiti 472 miliona evra u velike infrastrukturne projekte.

Na predstavljanju infrastrukturnih projekata u Vršcu Mrkonjić je rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da je Upravni odbor nacionalne avio kompanije izabran a da će sutra biti izabran i generalni direktor koji će "na raspolaganje dobiti milijardu dinara i uložiti ih u programe kako on bude smatrao da treba".

"Trebaće mesec dana da stane na noge, napravićemo kratkoročni program razvoja, u svakom slučaju Jat ostaje briga države. Stavićemo ga na noge, a videćemo za godinu, dve dana šta ćemo sa njima. Jat je naš brend, a njihova predstavništva nekada su bila druge ambasade. Jat će to biti ponovo", rekao je Mrkonjić.

On je naveo i da je značajan projekat i izgradnja autoputa od Beograda preko Vršca ka Rumuniji, i da će taj projekat finansirati italijanski biznismeni zbog interesa njihove privrede.

"Drugi projekat, takođe značajan, biće modernizacija pruge na istoj relaciji, jer su Italijani zainteresovani i za transport roba na taj način. To će biti veza Koridora 10 i Koridora 4", rekao je Mrkonjić.

Cvetanović: Koridor 10 prvi prioritet vlade

Podsetivši da je dovršenje izgradnje Koridora 10 prvi prioritet vlade, državni sekretar Ministarstva za infrastrukturu Aleksandar Cvetanović je rekao da je više od polovine izgrađeno, dok je ostalo da se izgradi još oko 300 kilometara.

To će, kako je kazao, biti izgrađeno u naredne tri godine, za šta je potrebno 1,72 miliona evra.

Kada bude završen Koridor 10, Srbija će od naplate putarina prihodovati dve milijarde evra, za razliku od 200 miliona evra, koliko sada iznose ti prihodi, precizirao je Cvetanović.

"Od 2009. do 2032. godine očekuje se čist dobitak od 4,3 milijarde evra, i zato bi greota bilo da damo taj put u koncesiju", naglasio je on i naveo da bi ove odine iz domaćih i inostranih sredstava trebalo da bude izgrađeno oko 100 kilometara puteva.

Mrkonjić: Za modernizaciju Železnica Srbije 120 miliona evra

Mrkonjić je dodao da će na proleće početi pripremni radovi i da Železnice Srbije već imaju načelan dogovor sa kreditorima iz sveta da se u njihovu modernizaciju uloži oko 120 miliona evra.

On je kazao i da je Vlada Srbije danas usvojila program mera za sprečavanje negativnog uticaja na privredu Srbije, koji ima težinu oko 149 milijardi dinara.

"Vlada je zauzela stav da se preko kredita privreda finansira sa 122 milijarde, a da se preko Fonda za razvoj finansira dodatnih 27 milijardi. Treća stavka u tom paketu su pare namenjene za infrastrukturu, 1,5 milijardi evra, koje će svetske banke, Evropska investiciona banka i Evropska banka za razvoj uloziti u našu infrastrukturu", rekao je Mrkonjić.

Mrkonjić i njegovi saradnici su danas u Vršcu govorili o projektu Koridora 10 (Panevropska putna i železnička mreža), projektu izgradnje autoputa i železničke trase Beograd - Vršac i dunavskom Koridoru 7.
Pogledaj vesti o: Autoput

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mrkonjić u Vršcu predstavio projekte infrastrukture

Izvor: Kurir, 29.Jan.2009

VRŠAC, 29. januara 2009. (Beta) - Ministar za infrastrukturu Srbije Milutin Mrkonjić najavio je danas u Vršcu da će sutra biti izabran generalni direktor Jat Ervejza. Na predstavljanju infrastrukturnih projekata u Vršcu Mrkonjić je rekao da je Upravni odbor nacionalne avio kompanije izabran a da...

Nastavak na Kurir...

Mrkonjić: Kao odgovor na krizu 472 miliona evra u velike projekte

Izvor: Blic, 29.Jan.2009

Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić izjavio je večeras da će država, kao odgovor na svetsku ekonomsku krizu, ove godine uložiti 472 miliona evra u velike infrastrukturne projekte..."Reč je o ulaganju u drumske i železničke koridore 10, plovni Koridor sedam i izdvajanju značajnih sredstava...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.